Τι είναι η Ανάλυση Μάρκετινγκ και ποια η χρησιμότητα της στο Digital marketing.

Μια ανάλυση μάρκετινγκ είναι μια έρευνα του δυναμισμού της αγοράς. Είναι η “ελκυστικότητα” μιας αγοράς σε έναν συγκεκριμένο κλάδο.

Η ανάλυση Marketing είναι ουσιαστικά ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με την αγορά στην οποία δραστηριοποιήστε.

Ποιος είναι ο στόχος;

Μια ανάλυση μάρκετινγκ γίνεται ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε μία στρατηγική για το πως θα τρέξετε την επιχείρησή σας λαμβάνοντας υπόψη κάποιους παράγοντες.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

Οι πιο κοινοί παράγοντες είναι: Τα Δυνατά Σημεία, οι Αδυναμίες, οι Ευκαιρίες και οι Απειλές.  Με το να αναλύετε τα δυνατά στοιχεία και τις αδυναμίες της επιχείρησης μπορείτε να ανακαλύψετε σε ποιους παράγοντες πρέπει να εστιάσετε στην στρατηγική σας.

Επίσης εξετάζετε εξωτερικούς παράγοντες, όπως καταστάσεις που μπορούν να σας προσφέρουν ευκαιρίες ή αποτελούν απειλές. Οικονομικοί παράγοντες, πολιτική αστάθεια ή ακόμα και κοινωνικές αλλαγές μπορεί να σας δώσουν κάποιες ευκαιρίες αλλά μπορεί επίσης να σας απειλήσουν.

“Μεγέθη” & “Διαστάσεις” της Ανάλυσης Μάρκετινγκ

Υπάρχουν κάποιες “διαστάσεις” και κάποια “μεγέθη” που μπορούν να μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε μία ανάλυση μάρκετινγκ όπως:

  • Το μέγεθος της αγοράς
  • Ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς
  • Οι τάσεις της αγοράς
  • Η κερδοφορία της αγοράς
  • Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας
  • Κανάλια διανομής
  • Δομή κόστους του κλάδου
Ας τα δούμε αναλυτικά:
Το μέγεθος της αγοράς

Το μέγεθος της αγοράς είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην ανάλυση μάρκετινγκ. Όσο πιο μεγάλη είναι η αγορά τόσο περισσότεροι είναι κατά πάσα πιθανότητα οι ανταγωνιστές. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να κάνετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας να ξεχωρίζουν, αλλά επίσης σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε την πολιτική που ακολουθείτε στην τιμολόγηση. Εάν έχετε υψηλές τιμές μπορεί να χάσετε από τον ανταγωνισμό ενώ εάν έχετε πολύ χαμηλές οι πελάτες μπορεί να νομίζουν ότι πουλάτε φθηνά κακής ποιότητας προϊόντα.

Τι είναι η Ανάλυση Μάρκετινγκ και ποια η χρησιμότητα της στο Digital marketing

Ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς

Ο ρυθμός ανάπτυξης μίας αγοράς είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς σας δίνει μία ιδέα για το πόσο πολύ θα διαρκέσει μία συγκεκριμένη αγορά. Είναι πολύ σημαντικό πριν κάνετε μία επένδυση. Το πόσο χρόνο και σημασία δίνετε σε μία αγορά εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξής της.

Τάσεις της αγοράς

Το να έχετε γνώση σχετικά με τις τάσεις της αγοράς σας βοηθάει να αποφασίζετε τι είδους προϊόν θα πουλήσετε. Τι αρέσει στους πελάτες; Πόσα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα προχωρήσουν την ανάλυση σας. Από την άλλη, οι τάσεις αλλάζουν όλη την ώρα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σας παρουσιάσουν ευκαιρίες αλλά και απειλές.

Κερδοφορία της αγοράς

Πριν αρχίσετε μία επιχείρηση πρέπει να αναλύσετε την κερδοφορία της αγοράς. Εάν έχει καλή κερδοφορία τότε είναι προς το συμφέρον σας να επενδύσετε, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου και κεφαλαίου. Για να εκτιμήσετε την κερδοφορία πρέπει να λάβετε υπόψη την δύναμη των αγοραστών, την δύναμη των προμηθευτών, τα εμπόδια κ.α

Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας

Οι σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας συμπεριλαμβάνουν:

1. Πρόοδος τεχνολογίας
2. Οικονομίες κλίμακας
3. Αποδοτική χρήση πόρων

Κανάλια Διανομής

Χωρίς αυτά τα κανάλια δεν θα μπορέσετε να κάνετε το προϊόν σας να φτάσει στους πελάτες σας. Πρέπει λοιπόν να αξιολογήσετε πόσο καλά είναι αυτά τα κανάλια, δηλαδή εάν τα υπάρχοντα είναι αρκετά ή πρέπει να αναπτύξετε καινούργια.

Δομή κόστους του κλάδου

Πρακτικά βλέπετε πόσο είναι το κόστος για να πουλήσετε τα προϊόντα σας. Κάποιες φορές οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν αυτό το κόστος και έτσι να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Το να κάνετε ανάλυση μάρκετινγκ θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε καινούργιους τρόπους να μειώσετε το κόστος.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.