Πως τα Captchas βλάπτουν το SEO. Αυτό είναι το αντικείμενο του σημερινού μας άρθρου.

Τα Captchas είναι μάλλον το δεύτερο πιο ενοχλητικό πράγμα στο διαδίκτυο μετά από τα popups. Παρ΄ όλα αυτά, ακόμα και εάν δεν σας απασχολεί το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα φύγουν από την κατά τα άλλα όμορφη ιστοσελίδα σας εξαιτίας τους, τα captchas έχουν ακόμη μία παρενέργεια.

Το Spam είναι Κακό αλλά τα Captchas δεν είναι Καλύτερα

Όταν άρχισε το Διαδίκτυο να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, άρχισαν να εμφανίζονται και τα spam τα οποία γρήγορα έγιναν εφιάλτης για τις ιστοσελίδες. Η λύση ήρθε από τα CAPTCHA ο στόχος των οποίων είναι να σταματήσουν τα spam. Βέβαια οι δημιουργοί των spam γρήγορα ανακάλυψαν τρόπους να παρακάμψουν αυτό το τείχος ασφαλείας. Αλλά ακόμα τα captchas καταφέρνουν να φιλτράρουν τουλάχιστον ένα ποσοστό των spam.

Ωστόσο, σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις. Τα Captchas δεν σταματούν μόνο τα spam αλλά εμποδίζουν επίσης και τους ανθρώπινους επισκέπτες και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης. Εάν το ποιοτικό περιεχόμενο σας είναι προσβάσιμο μόνο εφόσον κάποιος συμπληρώσει το captcha, είναι προφανές ότι τα spiders των μηχανών αναζήτησης ακόμα και εάν μπορούσαν δεν θα έμπαιναν στον κόπο να τα συμπληρώσουν.

Πως τα Captchas βλάπτουν το SEO και συγκεκριμένα τις μετατροπές

Τα Captcha πολύ απλά σκοτώνουν τις μετατροπές και αυτό είναι το χειρότερό τους μειονέκτημα όσον αφορά το SEO. Οι χαμένες μετατροπές επισκεπτών σε πελάτες είναι πιο σημαντικές από τα Spam. Τα οποία είναι όντως ενοχλητικά, αλλά δεν σκοτώνουν την επιχείρησή σας. Για παράδειγμα εάν έχετε ένα captcha στην εγγραφή στο newsletter σας, αυτό μπορεί να μειώσει τους subscribers κατά 50%. Και αυτό συμβαίνει διότι πολλοί δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν. Εάν έχετε ένα captcha στην ιστοσελίδα αγορών σας, αυτό μπορεί να εμποδίσει κάποιες ψεύτικες παραγγελίες. Αλλά ο αριθμός των ενοχλημένων καταναλωτών θα είναι δέκα φορές πιο μεγάλος. Όσο πιο δυσανάγνωστο είναι το captcha, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση στις μετατροπές

Τα στάνταρ captchas που απαιτούν από τον χρήστη να συμπληρώσει γράμματα και νούμερα είναι τα πιο αποδεκτά, αλλά και αυτά είναι μπελάς. Όσα έχουν ακουστικά και video είναι πραγματικά απαράδεκτα καθώς μπορεί να απαιτούν μέχρι και ένα λεπτό για να μπορέσουν οι χρήστες να τα συμπληρώσουν.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση. Εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.