O πιο ενημερωμένος οδηγός SEO – Τα πάντα για το SEO – Οι πιο συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις (FAQ’s)
#1. Τι είναι το SEO;
Το SEO (Search Engine Optimization) με λίγα, απλά και παραστατικά λόγια, είναι ο λόγος ύπαρξης ενός brand στο ίντερνετ. Είναι το “νόημα” της online ζωής. Χωρίς αυτό, ένα website προσπαθεί να απλά να “επιπλεύσει” στον ωκεανό του διαδικτύου, όμως παρά την προσπάθεια “βουλιάζει” όλο και περισσότερο. Με λίγο πιο τεχνικά λόγια, το SEO είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας όσον αφορά την αξιολόγηση της και την εμφάνιση της από τις μηχανές αναζήτησης. Εδώ ακριβώς τελειώνει ο πρώτος μύθος, ότι δηλαδή το SEO πέθανε. Όσο υπάρχουν μηχανές αναζήτησης, τόσο αυτές θα λαμβάνουν υπόψη τους κάποιες προδιαγραφές και παραμέτρους. Μ’ αυτές, θα επιλέγουν ποιες ιστοσελίδες θα εμφανίσουν κατά τις αναζητήσεις από τους χρήστες. Όσο οι χρήστες θα αναζητούν κάτι μέσω των search engines, τόσο κάποια website θα γεμίζουν τη λίστα με τα αποτελέσματα. Πως; Ξεκινώντας να τα συμπληρώνουν από την 1η σελίδα μέχρι και την τελευταία. Εδώ λοιπόν, τα αποτελέσματα ενός ποιοτικού προγράμματος SEO, θα φανούν από την εμφάνιση ενός site στην αρχή της λίστας. Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο. Αν ήταν εύκολο, θα το κατάφερναν πολλοί. Επίσης, δεν είναι φτηνό. Αν ήταν φτηνό, δε θα είχε αξία. Οπότε, δεν είναι για όλους, γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν όλοι. Τέλος, δεν είναι κάτι που το κάνουμε μια φορά και μετά το έχουμε για πάντα. Το διαδίκτυο είναι ζωντανός οργανισμός και αλλαγές συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο. Το ίδιο συμβαίνει και με το SEO. Είναι κάτι που δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ.
#2. Ποιες κατηγορίες SEO υπάρχουν;
Το SEO χωρίζεται σε τέσσερεις (4) βασικές κατηγορίες:
ΟNsite SEO
Αναφέρεται σε εργασίες που γίνονται εντός ιστοσελίδας, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση και εναρμόνιση με τις προδιαγραφές που απαιτούν οι μηχανές αναζήτησης, ώστε το περιεχόμενο του website να θεωρηθεί “SEO friendly” και να μπορεί να διαβαστεί ευκολότερα από τη Google. Το ONsite SEO από μόνο του, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ για να βγει μια ιστοσελίδα στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης, όταν οι χρήστες αναζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες σαν κι αυτά που έχει στο περιεχόμενο της.
ΟFFsite SEO
Αναφέρεται σε ενέργειες που γίνονται εκτός ιστοσελίδας, προκειμένου οι μηχανές αναζήτησης να εξετάσουν το περιεχόμενο ενός website ως κατάλληλο, για να προταθεί στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης, όταν οι χρήστες αναζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες, σαν κι αυτά που περιλαμβάνει στο περιεχόμενο του. Το OFFsite SEO από μόνο του, επίσης ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, για να βγει μια σελίδα στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Local SEO
Το Local SEO αφορά τις τοπικές αγορές και την εμφάνιση καταστημάτων, επαγγελματιών και φυσικών επιχειρήσεων, αποκλειστικά στην περιοχή δράσης τους. Π.χ. “κάβα στην Πετρούπολη”, “δικηγόροι Πειραιάς”. Το Local SEO είναι απαραίτητο για επαγγέλματα που στην περιοχή τους έχουν μεγάλο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται όταν οι χρήστες αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες π.χ. “κομμωτήρια Αγία Παρασκευή”. Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις για να καταλάβεις ότι αν δεν εμφανίζεται μια επιχείρηση στην περιοχή της, τα πράγματα είναι δύσκολα για εκείνη.
Mobile SEO
Η νεότερη κατηγορία SEO, είναι το mobile SEO. Ήρθε στην επικαιρότητα τελευταίο, όταν η Google αναπροσάρμοσε τις στρατηγικές της δίνοντας το μήνυμα “mobile first” ή αλλιώς “προτεραιότητα στα κινητά”, λόγω των ολοένα και αυξανόμενων ποσοστών αναζήτησης από κινητές συσκευές. Το mobile SEO είναι αυξημένου βαθμού δυσκολίας, γι αυτό στους κύκλους των SEO expert αναφέρεται ως μια υπηρεσία “υψηλής ραπτικής”. Για να βγει ένα website πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης από κινητές συσκευές, πρέπει να καλύπτονται άπειρες απαιτήσεις και υψηλές προδιαγραφές, από ένα μίγμα ενεργειών ON & OFF site SEO.
#3. Γιατί μια ιστοσελίδα χρειάζεται SEO;
Ο λόγος ύπαρξης μια ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, είναι να εμφανίζεται. Η εμφάνιση της θα την φέρει μπροστά στους πελάτες που αναζητά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υποστηριχθεί με υπηρεσίες προώθησης ιστοσελίδων. Αν δεν υποστηριχθεί με υπηρεσίες προώθησης, ένα site θα έχει την ίδια αξία με την εταιρική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας. Δηλαδή, θα το βλέπουν μόνο όσοι τους λέτε εσείς να το δουν. Το SEO είναι η κορυφαία από τις υπηρεσίες προώθησης ιστοσελίδων και είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλει να κάνει “πρωταθλητισμό” στην αγορά της και όχι απλά να υπάρχει.
#4. Μπορώ να κάνω μόνος μου SEO;
Φυσικά! Ο καθένας μπορεί να κάνει SEO, όπως ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει! Πέρα όμως από το χιούμορ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Για μια εκστρατεία SEO στην εταιρεία μας, απασχολούνται πέντε (5) διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες. Ο μέσος χρόνος μελέτης και παρακολούθησης των αλγορίθμων της Google ανά εβδομάδα προκειμένου να είμαστε πάντοτε ενημερωμένοι για όποια εξέλιξη, είναι τουλάχιστον πέντε (5) ώρες. Ο μέσος χρόνος ανά εβδομάδα που διαθέτει η ομάδα των SEO expert μας για μια μόνο εκστρατεία πελάτη, είναι τουλάχιστον 10 ώρες. Η χρήση των εργαλείων, τα λογισμικά και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε για την κάθε εκστρατεία, κοστίζουν για μηνιαία ενοικίαση, πενταψήφιο νούμερο σε ευρώ. Όλα τα παραπάνω, είναι εντελώς απαραίτητα για να είμαστε σήμερα σε ένα επίπεδο που μπορούμε να υποσχεθούμε και να εγγυηθούμε την πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης στους πελάτες μας, ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας της αγοράς τους. Επί του πρακτέου λοιπόν, η απάντηση στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του SEO (εφόσον εννοεί την 1η σελίδα της Google), είναι κατηγορηματικά όχι!
#5. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το SEO;
Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην κρίσιμη αυτή ερώτηση. Και η απάντηση είναι… εξαρτάται. Απογοητευτικό, έτσι δεν είναι; Αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Από τι εξαρτάται λοιπόν;
Εξαρτάται από το πόσο χρονικό διάστημα λειτουργεί η ιστοσελίδα σας, από το τι ενέργειες SEO έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, από την επαγγελματική κατηγορία της ιστοσελίδας, το πόσο περιεχόμενο έχει, αν έχει, πόσα, και τι backlinks διαθέτει, από τους ανταγωνιστές σας και το πως αυτοί κινούνται και από πολλούς άλλους, ίσως και εκατοντάδες άλλους παράγοντες SEO…
Καμία ιστοσελίδα δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο
ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται στην ίδια βιομηχανία και ανταγωνίζονται για τους ίδιους πελάτες. Ωστόσο, εδώ παρατίθεται ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι SEO προσπάθειές σας κατά τη διάρκεια των αρχικών μηνών και τα αποτελέσματα που θα περιμένατε.
Μήνας 1 – Έρευνα και ανακάλυψη, έλεγχος ιστότοπου, στρατηγική λέξεων-κλειδιών, σχεδιασμός στρατηγικής SEO και προγραμματισμός. Εάν η έρευνα και η ανακάλυψη μπορούν να γίνουν γρήγορα, τότε οι τεχνικές αλλαγές μπορούν να αρχίσουν να πραγματοποιούνται στον ιστότοπο εντός του πρώτου μήνα. Σε άλλες περιπτώσεις μια διεξοδική φάση έρευνας και ανακάλυψης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα.
Μήνας 2 – Έναρξη της τεχνικής εργασία SEO, δηλαδή, η τροποποίηση του ιστοτόπου βάσει των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ιστοσελίδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιστότοπος μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση και αυτό από μόνο του μπορεί να διαρκέσει μήνες. Άλλες δραστηριότητες SEO, όπως η εργασία σχετικά με το προφίλ συνδέσμων και η δημιουργία περιεχομένου, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με τη γενική αναθεώρηση. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση αναθεώρησης, θα πραγματοποιείτε SEO, αλλά δεν θα βλέπετε καθόλου αποτελέσματα, αφού οι αλλαγές που θα γίνουν θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο μόλις ολοκληρωθούν.
Μήνας 3 – Εστίαση στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου ιστοσελίδας. Blogging, FAQs, άρθρα, διευρυμένες πληροφορίες για τα προϊόντα, την εταιρεία κλπ. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε με αυτό αμέσως μετά τη στρατηγική και τον προγραμματισμό, αλλά συχνά ο προϋπολογισμός περιορίζει αυτό που μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και άρα να πρέπει να προηγηθεί μια τεχνική αναθεώρηση. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως αρχίσετε να βλέπετε κάποιες βελτιώσεις κατάταξης μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Εάν αυτές οι βαθμολογίες μεταφράζονται σε μετατροπές ή πωλήσεις, ακόμα καλύτερα. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τις δείτε από τώρα.
Μήνας 4
– Συνέχιση της δημιουργίας περιεχομένου, της τεχνικής βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας και της ανάπτυξης ενός υγιούς προφίλ σύνδεσης (που μπορεί να περιλαμβάνει τον καθαρισμό συνδέσμων χαμηλής ποιότητας). Σε αυτό το μήνα ίσως να περιμένετε μια σημαντική αύξηση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης, αύξηση επισκεψιμότητας και στην παραγωγή μετατροπών. Δεν θα είναι σίγουρα σαν τα αποτελέσματα μετά από 12 μήνη εκστρατεία SEO. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια αρκετά σημαντική αύξηση για να ξέρετε ότι το SEO λειτουργεί.
Μήνας 5
– Μέχρι αυτό το μήνα ή ίσως νωρίτερα στη διαδικασία, μπορεί να έχετε αρχίσει να ενσωματώνετε τη διαχείριση των κοινωνικών μέσων στο σχέδιο σας. Για να ενισχύσετε το περιεχόμενό σας και να αυξήσετε την άμεση επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα υγιές, φυσικό προφίλ συνδέσμων και, φυσικά, να παράγει μετατροπές από μόνο του. Μπορείτε να συνεχίσετε με τη δημιουργία περιεχομένου και ίσως να προβάλετε κάποια εκδήλωση PR ή πολυμέσων. Θα πρέπει να βλέπετε όλο και περισσότερη επισκεψιμότητα από το SEO σε αυτό το σημείο. Και οι μετατροπές σας θα πρέπει να αυξάνονται, ως αποτέλεσμα.
Μήνας 6
– Εάν η επισκεψιμότητά σας φθάσει τους 5.000 επισκέπτες το μήνα ή παραπάνω σε αυτό το σημείο, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την προσθήκη βελτιστοποίησης του ρυθμού μετατροπής στις προσπάθειές σας να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο η επισκεψιμότητα που λαμβάνετε μετατρέπεται σε πελάτες και/ή πωλήσεις. Από αυτό το σημείο και μετά, οι δραστηριότητές σας μπορούν να επικεντρώνονται συνεχώς στη δημιουργία περιεχομένου. Και στην προώθηση αυτού ή μπορείτε να κάνετε πιο δημιουργικά πράγματα. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο της εταιρείας σας και το είδος της ιστοσελίδας που έχετε.
Πολλές εταιρείες SEO θα σας πουν ότι χρειάζονται 4 έως 6 μήνες για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα. Αυτό είναι γενικά ακριβές. Αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτό είναι το σημείο που θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.
Και τα αποτελέσματα SEO αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα που θα λάβετε σε 6 μήνες, αυτά θα να είναι σημαντικά λιγότερα από αυτά που θα λαμβάνετε μετά από 12 μήνες. Σε κάποιο σημείο, μπορεί να δείτε τα αποτελέσματά σας να μειώνονται. Και τότε μπορεί να προκύψει θέμα διατήρησης αποτελεσμάτων και όχι αύξησής τους.
#6. Τι είναι τα “ομαδοποιημένα δεδομένα” και πώς μπορούν να βοηθήσουν στο SEO;
Τι είναι τα “ομαδοποιημένα δεδομένα” και πώς μπορούν να βοηθήσουν στο SEO;
Τα “ομαδοποιημένα δεδομένα” ως γενικός όρος αναφέρονται απλώς σε δεδομένα που είναι οργανωμένα. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα σωρό διάσπαρτα μηνύματα Post-It με τηλεφωνικά μηνύματα σχετικά με συναντήσεις, ημερομηνίες, ώρες, άτομα κ.λπ. και τα οργανώνετε σε έναν πίνακα με σειρές και στήλες με όνομα για κάθε τύπο πληροφοριών, οργανώνετε τα δεδομένα σας.
Παράδειγμα μη ομαδοποιημένων δεδομένων
Post-It 1: “Ο Γιάννης κάλεσε, επιβεβαίωσε στις 3μμ την Τετάρτη στην Καφετέρια”
Post-It 2: “Μην ξεχάσετε τη συνάντησή σας στις 10πμ στο Γραφείο της Μαρίας αυτή την Παρασκευή”
Παράδειγμα ομαδοποιημένων δεδομένων
Συνάντηση με |
Ημερομηνία |
Ώρα |
Τοποθεσία |
Γιάννης | Τετάρτη | 3μμ | Καφετέρια |
Μαρία | Παρασκευή | 10πμ | Γραφείο |
Τα ομαδοποιημένα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όπως με τη χρήση της σήμανσης Open Graph για τον καθορισμό ενός τίτλου και περιγραφής στο Facebook ή με χρήση SQL για την αναζήτηση μιας σχεσιακής βάσης δεδομένων.
Σε ένα περιβάλλον SEO, τα “ομαδοποιημένα δεδομένα” συνήθως αναφέρονται στην εφαρμογή κάποιου τύπου σήμανσης σε μια ιστοσελίδα, προκειμένου να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
Αυτή η σήμανση βελτιώνει την κατανόηση του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με σήματα σχετικότητας και επίσης επιτρέπει σε έναν ιστότοπο να επωφεληθεί από τα βελτιωμένα αποτελέσματα στα SERP. Επειδή αυτός ο τύπος σήμανσης πρέπει να αναλύεται και να γίνεται κατανοητός με συνέπεια τόσο από τις μηχανές αναζήτησης όσο και από τους ανθρώπους, υπάρχουν τυποποιημένες υλοποιήσεις (γνωστές ως μορφές ή/και σύνταξη) και ταξινομήσεις εννοιών, σχέσεων και όρων (γνωστές ως λεξιλόγιο) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Υπάρχουν τρεις συντάξεις τις οποίες συνήθως υποστηρίζουν οι μηχανές αναζήτησης (Microdata, JSON-LD και microformats) και δύο κοινά λεξιλόγια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτές τις συνταγές: Schema.org και Microformats.org. Το Schema.org μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με τις συντάξεις Microdata και JSON-LD, ενώ η σύνταξη και το λεξιλόγιο microformats πηγαίνουν μαζί. Εάν ψάχνετε για αυτό το θέμα, μπορείτε επίσης να βρείτε αναφορές για την RDFa, η οποία είναι μια άλλη σύνταξη
Όταν μιλάμε για ομαδοποιημένα δεδομένα για SEO, μιλάμε συνήθως για το συγκεκριμένο λεξιλόγιο γνωστό ως “Schema.org”. Το Schema.org είναι η πιο συνηθισμένη προσέγγιση στη δομημένη σήμανση δεδομένων για SEO. Δεν είναι το μόνο, όμως.
Ορισμένοι ιστότοποι χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο Microformats.org, συνήθως για να επισημάνουν τις κριτικές προϊόντων (σήμανση h-review) ή για να ορίσουν μια φυσική θέση (σήμανση h-card).
Εκτός από τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών λεξιλογίων για να επισημάνετε τον ιστότοπό σας, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε αυτήν τη σήμανση με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας συντάξεις. Για το λεξιλόγιο του Schema.org, οι καλύτεροι τρόποι για να προσθέσετε σήμανση στον ιστότοπό σας είναι είτε με τη χρήση της μορφής Microdata είτε JSON-LD.
Με τη σήμανση Microdata, τα ομαδοποιημένα δεδομένα σας είναι ενσωματωμένα στο κύριο HTML της σελίδας. Ενώ το JSON-LD χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο Javascript για να εισάγει όλες τις σημάνσεις σας στην αρχή της σελίδας. Κάτι που είναι συχνά μια πιο καθαρή και απλούστερη εφαρμογή από αναπτυξιακή άποψη.
Η προσέγγιση Microdata ήταν αρχικά η συνιστώμενη για SEO. Αλλά η υποστήριξη της JSON-LD της Google βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια και τώρα συνιστά αυτή την προσέγγιση, όποτε είναι δυνατόν. Σημειώστε, ωστόσο, ότι το Bing δεν υποστηρίζει επί του παρόντος το JSON-LD (αν και ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα).
#7. 4 τακτικές που ίσως βοηθήσουν για να αποκτήσετε δωρεάν backlinks
4 τακτικές που ίσως βοηθήσουν για να αποκτήσετε δωρεάν backlinks.
Η απόκτηση ποιοτικών backlinks είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την προώθηση SEO ιστοσελίδων. Η λογική των μηχανών αναζήτησης για τα backlinks είναι απλή. “Αν μια ποιοτική ιστοσελίδα μιλάει για κάποια άλλη, τότε και η άλλη είναι πιθανό να είναι ποιοτική.” Έτσι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων “ψάχνονται” προκειμένου να αποκτήσουν όσο περισσότερα backlinks μπορούν κι αν είναι και δωρεάν ακόμα καλύτερα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για 4 τακτικές που υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δωρεάν απόκτηση. Αν ωστόσο δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να αναθέσετε τη διαδικασία σε ένα digital agency που ειδικεύεται στο SEO και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από όλες τις απόψεις.
1. Η τακτική “Έφτιαξα αυτό το οποίο πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσετε”
Ας πούμε ότι υπάρχει κάποιο υπάρχον περιεχόμενο που βρίσκετε στον ιστό, εντοπίζετε τον δημιουργό ή τον εκδότη αυτού του περιεχομένου και δημιουργείτε μια σύνδεση, συνήθως μέσω Social media, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω άμεσου σχολιασμού αυτού του περιεχομένου. Έχετε έναν πρόσθετο πόρο κάποιου είδους που είναι πιθανό να συμπεριλάβετε, είτε σε αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο είτε σε ένα μελλοντικό στοιχείο.
4 τακτικές που ίσως βοηθήσουν για να αποκτήσετε δωρεάν backlinks
Αυτό λειτουργεί πολύ καλά με τους bloggers και με τους δημοσιογράφους. Λειτουργεί καλά με ανθρώπους που ασχολούνται με δεδομένα και μελέτες. Λειτουργεί καλά με ανθρώπους που περιλαμβάνουν γραφικά ή εργαλεία στο περιεχόμενό τους. Με λίγα λόγια, τείνει να λειτουργεί καλά αν μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα περιεχόμενά σας για ένα από αυτά τα είδη, όπως δεδομένα ή γραφικά. Επιπλέον, τα αποδεικτικά στοιχεία δουλεύουν πολύ καλά. Εάν έχετε κάποιον που προσπαθεί να υποστηρίξει ένα επιχείρημα με το περιεχόμενό του και έχετε αποδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν στη υποστήριξη αυτού του επιχειρήματος, πολύ συχνά ακόμα και ένα σχόλιο μπορεί να σας συμπεριλάβει στην κύρια δημοσίευση, επειδή αυτό το άτομο θέλει να προβάλλει αυτό που έχετε. Τείνει να μην λειτουργεί πολύ καλά με το εμπορικό περιεχόμενο. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα της τακτικής αυτής.
2. Η τακτική “Έχετε μια λίστα με X, εγώ έχω ή είμαι X.”
Έτσι, αντί να λέμε “θα ήθελα να μου δώσετε ένα backlink”, αυτό είναι ένα πολύ έμμεσο ή σχετικά έμμεσο εργαλείο για το ίδιο πράγμα. Βρείτε τους πόρους που απαριθμούνται ως X, και συνήθως θα υπάρχει είτε ένας συγγραφέας είτε κάποια διαδικασία υποβολής. Δεν χρειάζεται να παρακαλάτε για backlinks. Μπορείτε, αντιθέτως, να πείτε μόνοι σας ότι “ταιριάζω στα κριτήριά που έχετε θέσει προκειμένου να παραχωρήσετε ένα backlink”.
Θα μπορούσε να πάει κάπως έτσι, “Χαίρετε, υπάρχουν ιστοσελίδες κοινότητας στον εκπαιδευτικό κόσμο που να είναι προσβάσιμες;” Και η απάντηση: “Λοιπόν, μαντέψτε; Εγώ είμαι μια τέτοια ιστοσελίδα. Επομένως, όλα αυτά τα μέρη που απαριθμούν τέτοιους πόρους, θα ταιριάζουν εδώ.”
3. Η τακτική “Επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω με αυτό”.
Αυτό μπορεί να είναι πολύ ευρύ, αλλά, βασικά, αν μπορείτε να εντοπίσετε πηγές και να αρχίσετε να παρακολουθείτε οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο αυτές δημοσιεύουν, είτε μέσω κοινωνικών δικτύων, είτε μέσω περιεχομένου ή εκπομπής ή με άλλους τρόπους, εάν βρείτε αυτές τις δημοσιεύσεις, η μια ανάγκη του συγγραφέα ή ένα ενδιαφέρον, ή εάν δείτε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης κάποιου πράγματος και τους προσφέρετε τη βοήθειά σας, σχεδόν πάντα θα σας ανταμείψουν με έναν σύνδεσμο. Αυτή λοιπόν είναι μια τακτική με την οποία παρακολουθείτε απλώς αυτούς από τους οποίους θέλετε να αποκτήσετε συνδέσμους. Περιμένοντας τους να εκφράσουν κάποια ανάγκη, εκπληρώνετε την ανάγκη αυτή και στη συνέχεια εκμεταλλεύεστε το όφελος μέσω ενός συνδέσμου.
4. “Με χαρά θα έδινα μια συγκατάθεση.”
Αυτή είναι μια τροποποιημένη έκδοση του “Έφτιαξα αυτό το οποίο πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσεις”. Αλλά αντί να πείτε, “Εδώ είναι κάτι που πιθανότατα θέλετε και ίσως να συμπεριλάβετε”, θα πείτε, “Παρατήρησα ότι έχετε ένα προϊόν, ένα κομμάτι περιεχομένου, ένα εργαλείο, ένα νέο κομμάτι hardware, κάποιο φυσικό προϊόν, ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μου αρέσει και το χρησιμοποιώ και τυγχάνει να ταιριάζω με το κοινό που προσπαθείτε να φτάσετε και ως εκ τούτου είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρω με μια συγκατάθεση ή μια μαρτυρία”. Σχεδόν πάντα, κάθε φορά που υπάρχει μια μαρτυρία, θα λάβετε έναν σύνδεσμο στην πηγή σας, επειδή θα θέλει να αναφέρει, “Λοιπόν, ο τάδε από το X λέει Y και Z,” και ορίστε ο σύνδεσμος στη σελίδα σας.
#8. Πώς να ιεραρχήσετε τις SEO εργασίες σας
Πώς να ιεραρχήσετε τις SEO εργασίες σας.
Αν ήταν εύκολο δεν θα ήταν SEO, ούτε θα ήταν η κορυφαία υπηρεσία Digital marketing. Πολύ περισσότερο, τα αποτελέσματα του δε θα αποτελούσαν κριτήριο για να επιλέξει κάποιος το πιο αξιόπιστο digital agency, όπως συμβαίνει σήμερα. Παρόλα αυτά όμως, με οργάνωση και σωστή ιεράρχηση, κάτι μπορείτε να καταφέρετε και μόνοι σας.
#1 Ξεκινήστε με το τέλος στο μυαλό σας
Ποιος είναι ο τελικός σας στόχος; Μπορείτε να έχετε πολλαπλούς στόχους (μακροπρόθεσμους και κοντινούς), αλλά ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου κύριου τελικού στόχου είναι κρίσιμος.
Ο μόνος τρόπος για να αποφασίσετε για έναν τελικό στόχο είναι να έχετε μια ισχυρή κατανόηση της επιχείρησής σας, των δυνατοτήτων της και των δυνατοτήτων σας. Προσοχή: Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες σας σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο συντονισμένες στρατηγικές προσπάθειες, αλλά δείχνει επίσης ότι σας ενδιαφέρει αυτό που κάνετε.
Συμβουλές ρύθμισης στόχου: Να είναι μετρήσιμος
Φαίνεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να μην χάσετε την πορεία σας και να θέσετε δείκτες αναφοράς καθώς προχωράτε.
Να είστε συγκεκριμένοι
Μην αφήσετε την αόριστη φρασεολογία marketing & digital marketing να βρει το δρόμο της στους στόχους σας. Να είστε συγκεκριμένοι.
Μοιραστείτε τους στόχους σας
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή ψυχολογίας Dr. Gail Matthews έδειξε ότι η γραφή και ο διαμοιρασμός των στόχων σας ενισχύει τις πιθανότητές σας να τις επιτύχετε.
Να έχετε έναν άπιαστο στόχο
Η “υπόσχεση και υπερπαραγωγή” είναι ένας σημαντικός κανόνας για τους πελάτες, αλλά ο καθορισμός ιδιωτικών άπιαστων στόχων (σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν) μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να επιτύχετε περισσότερα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έθεσαν συγκεκριμένους, προκλητικούς στόχους, οδήγησαν σε υψηλότερες επιδόσεις το 90% των περιπτώσεων.
#2 Ταυτοποιήστε σημαντικές σελίδες για τις μετατροπές
Η Ροή Συμπεριφοράς είναι μια ωραία απεικόνιση για κοινές διαδρομές σελίδας που αξίζουν την προσοχή σας, αλλά δεν εμφανίζει πολύ καλά συγκεκριμένες διαδρομές μετατροπής. Οι Αντιστρεπτές διαδρομές Στόχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε ποιες διοχετεύσεις σελίδας είναι οι πιο επιτυχημένες για μετατροπές και ποιες θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
#3 Ελέγξτε τον ιστότοπό σας για προβλήματα
Ενώ πολλοί από εμάς ελέγχουμε τα τμήματα μιας ιστοσελίδας χειροκίνητα, σχεδόν όλοι βασιζόμαστε σε εργαλεία ανίχνευσης ιστοσελίδων για να αποκαλύψουμε ύπουλα τεχνικά ζητήματα.
Μερικά από τα αγαπημένα μου:
- Seomator
- Moz Pro
- DeepCrawl
- Raven
#4 Κατασκευάστε έναν πίνακα διαχείρισης χρόνου
Η επίλυση μικρών, επειγόντων προώθησης SEO προβλημάτων μπορεί να δείχνει αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα, αλλά συχνά θα πέσετε σε αντι-παραγωγικές παγίδες. Μην παραμελείτε τα μη επείγοντα σημαντικά στοιχεία!
Ορίστε προτεραιότητες και ρυθμίστε το χρόνο για τις μη επείγουσες αλλά σημαντικές εργασίες, όπως η σύνταξη σύντομων, χρήσιμων, μοναδικών ετικετών τίτλων για όλες τις κύριες σελίδες.
#5 Αναφορά και επικοινωνία
Η συνεχής αναφορά των προσπαθειών σας για την αύξηση των δεικτών που πρέπει να είναι θετικοί, είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των πελατών σας. Αναπτύξτε ένα προσαρμοσμένο σύστημα αναφοράς SEO που να ευθυγραμμίζεται με την πραγματικότητα και τα αναγκαία ζητούμενα για κάθε στάδιο της καμπάνιας σας. Μια βασική προσαρμοσμένη αναφορά Google Analytics θα σας βοηθήσει απίστευτα σε αυτήν την κατεύθυνση.
#9. Local SEO και όσα πρέπει να ξέρετε
Όταν οι επιχειρηματικοί στόχοι σας απαιτούν να κατευθύνετε με κάθε τρόπο τους πελάτες σας σε ένα συγκεκριμένο σημείο – για παράδειγμα, στο κατάστημα σας ή στο γραφείο όπου εργάζεστε – καλό είναι να εργαστείτε ώστε η ιστοσελίδα σας να καταταχθεί ιδιαίτερα υψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης Google για αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία (είτε πρόκειται για πόλη, νομός, ή Χώρα). Αυτό ονομάζεται Local SEO (τοπικό SEO) και η βασική διαφορά με την υπηρεσία προώθησης SEO είναι ότι τα πάντα περιστρέφονται και εστιάζουν στην τοποθεσία. Αυτός ο τύπος SEO είναι ιδανικός για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν φυσικά σημεία προώθησης ή καταστήματα. Όλες οι καταχωρήσεις πρέπει να είναι σχετικές για τον τοπικό πληθυσμό και οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να παρέχουν σχετικά αποτελέσματα στους πελάτες που πραγματοποιούν μια αναζήτηση.
Τα βήματα για την εκτέλεση του τοπικού SEO στον ιστότοπό σας έχουν ως εξής:
Αναζήτηση τοπικών λέξεων κλειδιά
Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων ξεκινά με λέξεις-κλειδιά, και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του τοπικού SEO. Ας πούμε ότι είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης καθαρισμού χαλιών στη Γλυφάδα. Πώς θα σας βρει στο διαδίκτυο κάποιος που μένει στη Γλυφάδα; «Καθαρισμός χαλιών στη Γλυφάδα» είναι οι πιο προφανείς λέξεις-κλειδιά που έρχονται στο μυαλό μας, και επίσης οι πιο ακριβείς. Τι με κάνει τόσο σίγουρο; Είναι αναλυτικές και καταγράφουν πλήρως την πρόθεση του χρήστη: τι θέλει (μια υπηρεσία καθαρισμού χαλιών) και που το θέλει (στη Γλυφάδα). Η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μιας εταιρείας που λειτουργεί με φυσικό κατάστημα τοπικού ενδιαφέροντος για αυτό το είδος λέξεων-κλειδιών είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία.
Κάτι πολύ σημαντικό που μπορεί να σας παρέχει η εταιρεία digital agency που θα συνεργαστείτε για το SEO, είναι το εργαλείο που θα σας δώσει ακριβής εικόνα του όγκου αναζητήσεων από πραγματικούς χρήστες, ώστε να γνωρίζετε ποια keywords είναι τα πιο αποτελεσματικά, καθώς και να σας προτείνει παραλλαγές των λέξεων-κλειδιών ώστε να είστε σε θέση να μετρήσετε τη χρησιμότητά τους.
Για να καταστήσετε το εργαλείο ακόμα πιο αποτελεσματικό για το Local SEO, επιλέξτε την τοποθεσία σας στις ρυθμίσεις. Και παρακολουθήστε την στήλη στατιστικών στοιχείων της τοπικής αναζήτηση της Google στον πίνακα (κάντε κλικ στο πάνω μέρος της στήλης για να ταξινομήσετε με βάση τις περισσότερο δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά που αναζητήθηκαν τοπικά).
Εάν έχετε μεγάλη εμπειρία πάνω στο αντικείμενό σας και ξέρετε πώς να γράψετε εξειδικευμένο περιεχόμενο, θα προσφέρετε στην ιστοσελίδα σας ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι μελλοντικοί πελάτες σας θα σας δουν ως επαγγελματία, και οι μηχανές αναζήτησης. Θα εκτιμήσουν αυτό που κάνετε σχετικά με το ψάξιμο εννοιών.
Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τις τοπικές ταξινομήσεις των λέξεων-κλειδιών με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η εταιρεία digital marketing που θα τρέξει την καμπάνια σας. Μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία στις Ρυθμίσεις -> Μηχανές αναζήτησης -> Προσθήκη μηχανής αναζήτησης.
Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για κινητές συσκευές
Χάρη στο Διαδίκτυο για κινητά, το πλησιέστερο σημείο αγοράς απέχει μόλις μία φωνητική εντολή. Εάν θέλετε να σας βρίσκουν εύκολα με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλάβετε μια βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για κινητές συσκευές στο τοπικό σας SEO. Θα τη χρειαστείτε για να προσελκύσετε όλους τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν μεταφερθεί σε κινητά – και αυτοί πλέον αποτελούν μια σημαντική πλειοψηφία.
Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για μια σωστή προβολή και μια εύκολη χρήση σε κινητές συσκευές. Εκτελέστε μια δοκιμή φιλικότητας προς κινητά στις σελίδες του ιστοτόπου σας με τη βελτιστοποίηση για κινητές συσκευές με τα ειδικά εργαλεία που που μπορεί να σας διαθέσει μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και δείτε αν μπορείτε να τις βελτιώσετε.
Όνομα, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου
Επίσης γνωστό ως NAP – η ιερή τριάδα του Local SEO που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο. Το NAP θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα ως ένα κείμενο άγκυρα ενός backlink που οδηγεί στον ιστότοπό σας. Αλλά ακόμη και μια μη συνδεδεμένη αναφορά είναι χρήσιμη.
Η πιο σημαντική απαίτηση του NAP είναι η συνοχή. Το όνομα της εταιρείας σας, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου πρέπει να είναι τα ίδια παντού. Εάν δεν είναι, θα προκαλέσετε σύγχυση τόσο στους πιθανούς πελάτες σας όσο και στις μηχανές αναζήτησης που συσχετίζουν το NAP σας με τον ιστότοπό σας. Γράψτε το πάντα σωστά, και αν αυτό αλλάξει, θα πρέπει να το αλλάξετε οπουδήποτε αυτό εμφανίζεται.
Google My Business
Εάν αναζητήσετε μια εταιρεία στο Google, πιθανότατα θα την δείτε σε έναν χάρτη ακριβώς στα αποτελέσματα αναζήτησης, με διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου. Εύχρηστο, έτσι δεν είναι; Πώς μπορείτε να το κάνετε ίδιο για τη δική σας επιχείρηση;
Θα πρέπει να υποβάλετε μια καταχώριση στο Google My Business. Γεμίστε το με όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, συμπεριλαμβανομένου του NAP της εταιρείας σας. Τις ημέρες και ώρες λειτουργίας, φωτογραφίες του κτιρίου και τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Με αυτόν τον τρόπο, οι πληροφορίες της επιχείρησής σας θα εμφανίζονται στους Χάρτες Google, στο Google+ και στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Η εταιρεία σας θα αποκτήσει ακόμη και το δικό της γράφημα γνώσης.
Δομημένα δεδομένα
Οι Χάρτες Google και τα δομημένα δεδομένα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Το ένα σας προβάλλει στο χάρτη, τα άλλα δείχνουν στους ερευνητές όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την επιχείρησή σας χωρίς να χρειάζεται να κάνουν ξανά κλικ.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε έναν επιπρόσθετο κώδικα στις σελίδες που θέλετε να ενισχύσετε και οι πληροφορίες θα εμφανίζονται ακριβώς στα αποτελέσματα αναζήτησης Google. Το θέμα είναι, ότι πρέπει να φτάσετε αυτές τις σελίδες στη σελίδα νούμερο ένα της Google αρχικά. Τα δομημένα δεδομένα διατίθενται σε διαφορετικές μορφές. Αλλά η Google συνιστά τη χρήση του JSONLD.
Τοπική κατασκευή συνδέσμων
Υπάρχουν πολλοί κατάλογοι επιχειρήσεων (όπως το διάσημο Yelp) όπου μπορείτε να υποβάλετε την καταχώρηση της εταιρείας σας. Οι χρήστες συχνά στρέφονται σε αυτούς τους καταλόγους πριν από το Google για να βρουν την υπηρεσία που χρειάζονται. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσετε την παρουσία σας σε αυτά. Υποβάλετε τις καταχωρήσεις σας μόνο στους καταλόγους που σχετίζονται με το αντικείμενο της επιχείρησής σας. Το θέμα των backlinks σας πρέπει να είναι σχετικό με τον ιστότοπό σας. Αλλιώς θα βλάψουν το SEO σας.
Συγκεντρώστε θετικές κριτικές
Οι πελάτες εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Μια μόνο κριτική μπορεί να ανεβάσει ή να καταστρέψει μια επιχείρηση. Δώστε στους πελάτες σας την καλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε. Και στη συνέχεια ζητήστε τους να αφήσουν μια κριτική για τον ιστότοπό σας – τις περισσότερες φορές, θα το κάνουν. Συλλέξτε όσα περισσότερα θετικά σχόλια μπορείτε και προβάλλετέ τα τόσο offline όσο και online. Και πολλοί περισσότεροι πελάτες θα σας προτιμήσουν.
#10. Οι λέξεις-κλειδιά και η σημασία τους στο SEO
Ο σκοπός του SEO είναι να επιτύχετε υψηλή βαθμολογία και εμφάνιση της ιστοσελίδας στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης Google. Επομένως, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποιες λέξεις-κλειδιά είναι οι ιδανικές ώστε να σας βοηθήσουν να ταξινομηθείτε με το βέλτιστο τρόπο (αναγκαστικά θα επανεξετάσετε αυτή την επιλογή αργότερα). Έτσι, αρχίζει το SEO για εσάς.
Τι είναι οι λέξεις-κλειδιά;
Είναι λέξεις, φράσεις και προτάσεις που οι χρήστες τοποθετούν στις μηχανές αναζήτησης όταν θέλουν να αναζητήσουν κάτι στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες που έχουν περισσότερη συνάφεια με αυτές τις λέξεις-κλειδιά θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν ο ιστότοπός σας δεν σχετίζεται με καμία λέξη-κλειδί, δεν θα προβληθείτε στη σελίδα νούμερο ένα για κάποιον που θα θέλατε να σας επισκεφθεί.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και εδώ για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να ξεκινήσετε από μια έρευνα. Ο στόχος της έρευνας για τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά είναι να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες η ιστοσελίδα σας να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις για σχετικές αναζητήσεις. Σαφώς και πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως από μόνες τους οι λέξεις-κλειδιά δεν είναι αρκετές για να φτάσετε εκεί (εκτός αν χρησιμοποιείτε μια πολύ μοναδική λέξη-κλειδί), καθώς το SEO είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών παραμέτρων. Όμως, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της υπηρεσίας προώθησης SEO ιστοσελίδων.
Πώς να επιλέξετε λέξεις-κλειδιά
Με βάση το μήκος τους, οι λέξεις-κλειδιά μπορούν να ταξινομηθούν σε short-tail και long-tail. Οι λέξεις-κλειδιά short-tail είναι μεμονωμένες λέξεις και σύντομες φράσεις που δεν κάνουν την πρόθεση του ερευνητή προφανή άμεσα. Ακολουθεί ένα απλό παράδειγμα: “κέικ”. Τι έχει στο μυαλό του κάποιος που ψάχνει στο Google “κέικ”; Θέλει να φάει ένα κέικ; Θέλει να ψήσει ένα; Ίσως θέλει να αγοράσει ένα, ή ίσως να διαβάσει για την ιστορία του κέικ; Πρόκειται για ένα διφορούμενο αίτημα το οποίο θα γεμίσει τα αποτελέσματα αναζήτησης Google με άρθρα Wikipedia, ιστοσελίδες συνταγών, μια εταιρεία λογισμικού και πολλές εικόνες, με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα σας σχετικά με κέικ να είναι μια βελόνα ανάμεσα σε ένα σωρό από άλλες, πιθανώς άσχετες ιστοσελίδες – και οι χρήστες-ερευνητές πιθανότατα δεν θα μάθουν ποτέ ότι η βελόνα σας υπάρχει. Πρόκειται δηλαδή για μια χαοτική κατάσταση με λίγους νικητές.
Το συμπέρασμα; Οι short-tail λέξεις-κλειδιά από μόνες τους δε θα οδηγήσουν μια στρατηγική SEO στην επιτυχία. Θα χρειαστείτε ένα “δόλωμα” για τους χρήστες με περισσότερη πληροφορία. Εδώ είναι που μπαίνουν οι λέξεις-κλειδιά long-tail.
Μπορείτε να καταλάβετε ότι μια λέξη-κλειδί είναι long-tail με μια ματιά αν αυτή περιγράφει σαφώς την πρόθεση του χρήστη. Για παράδειγμα, “Συνταγή κέϊκ Σκαρμούτσος”: μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι για το λόγο που κάποιος θα πληκτρολογήσει αυτό στη γραμμή αναζήτησης. Δεν ψάχνει τυχαία. Ψάχνει μια συνταγή κέϊκ του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου. Θέλει να μάθει πώς να φτιάξει αυτή τη συγκεκριμένη συνταγή κέικ. Ένα σαφές, συγκεκριμένο αίτημα διευκολύνει την αναζήτηση τόσο για τον χρήστη όσο και για τη Google, καθώς θα παρουσιάζονται πολύ λιγότερα μη συναφή αποτελέσματα.
Με λιγότερο ανταγωνισμό στα SERP, μια βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα για μια λέξη-κλειδί long-tail θα είναι πιο ορατή (και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο εάν περιέχει σημαντικό περιεχόμενο).
Αλλά μια λέξη-κλειδί long-tail μπορεί να σας φέρει μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. Για να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε παραλλαγές της λέξης-στόχου σας. Ο τρόπος που αναζητούν οι χρήστες κάτι διαφέρει από άτομο σε άτομο και θα χρειαστείτε ένα εργαλείο SEO για να ανακαλύψετε όλες τις πιθανές λέξεις και φράσεις. Μπορείτε να βρείτε όλες αυτές τις παραλλαγές και να μετρήσετε τις χρησιμότητά τους για την καμπάνια σας SEO μέσω των ειδικών εργαλείων που χρησιμοποιούμε σε όλες τις εκστρατείες SEO που τρέχουμε.
Τα εργαλεία μας εμφανίζουν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε λέξη-κλειδί στη λίστα.
• Συνολικές μηνιαίες αναζητήσεις: Πόσες φορές αναζητείται μια λέξη-κλειδί μηνιαίως σε όλο τον κόσμο.
• Τοπικές μηνιαίες αναζητήσεις: Πόσες φορές αναζητείται μια λέξη-κλειδί μηνιαίως σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
• Τάσεις αναζήτησης: Ένα γράφημα που δείχνει πόσες φορές έχει αναζητηθεί μια λέξη-κλειδί για τους τελευταίους 12 μήνες.
• Δείκτης αποτελεσματικότητας λέξεων-κλειδιών: Μια εκτίμηση για το πόσο εύκολη θα είναι η ταξινόμηση για μια λέξη-κλειδί (όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο πιο εύκολη η ταξινόμηση).
• Διαγωνισμός προσφοράς: Ένα γράφημα που δείχνει πόσοι διαφημιζόμενοι δίνουν προσφορές για τη λέξη-κλειδί.
Με αυτά τα δεδομένα, θα είστε σε θέση να επιλέξετε λέξεις-κλειδιά που δεν είναι πολύ ανταγωνιστικές, που είναι πιθανό να γίνουν δημοφιλείς στο κοντινό μέλλον και που θα προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες στον ιστότοπό σας.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά
Μόλις αποφασίσετε για τις λέξεις-κλειδιά, έρχεται η ώρα να τις χρησιμοποιήσετε στις σελίδες του ιστότοπού σας.
Οι μηχανές αναζήτησης τις ανιχνεύουν στα εξής σημεία:
• Διεύθυνση URL σελίδας
• Ετικέτα τίτλου σελίδας
• Ετικέτες H1-H4
• Ονόματα αρχείων εικόνων
• Ετικέτες alt εικόνων
• Σώμα κειμένου
• Τα κείμενα άγκυρα των συνδέσμων από άλλες σελίδες του ιστότοπου (αυτά είναι χρήσιμα για τις
συνδεδεμένες σελίδες, όχι τις συνδέουσες)
Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η κακή χρήση λέξεων-κλειδιά, τα οποία θα είναι επιβλαβή και θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα για το SEO σας. Μην κάνετε τα παρακάτω πράγματα αν θέλετε να αποφύγετε μια πτώση στην κατάταξη των ιστοσελίδων:
• Αν γεμίσετε το κείμενό σας με τόσες πολλές λέξεις-κλειδιά που αυτό να αρχίζει να ακούγεται αφύσικο, η Google θα το καταλάβει και θα το ερμηνεύσει ως μια απόπειρα τεχνητής αύξησης των βαθμολογιών σας. Δεν θα λειτουργήσει.
• Μη γεμίσετε τις μετα-ετικέτες λέξεων-κλειδιών με λέξεις-κλειδιά.
• Μη γεμίσετε τον τίτλο και την περιγραφή με λέξεις-κλειδιά. Δεν θα επιβληθεί ποινή από την Google, αλλά δε θα φαίνονται ελκυστικά για τους χρήστες όταν η σελίδα εμφανίζεται στα SERP. Είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κλικ στο αποτέλεσμα αναζήτησης.
• Κρυφές λέξεις-κλειδιά – για παράδειγμα, χρωματίζοντάς τες με το ίδιο χρώμα του υπόβαθρου. Παλιό και όχι καλό κόλπο των επίδοξων κατακτητών της 1ης σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η Google εδώ και χρόνια ανιχνεύει τέτοιο περιεχόμενο σχεδόν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του και δίνει “κόκκινη κάρτα”.
Παρακολούθηση λέξεων-κλειδιών
Έχετε τοποθετήσει τις λέξεις-κλειδιά σας σε όλα τα μέρη που θα έπρεπε; Μπράβο. Το τελικό στάδιο της έρευνας λέξεων-κλειδιών παρακολουθεί πόσο καλά ο ιστότοπός σας κατατάσσεται για τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε. Βοηθάει επίσης πολύ να γνωρίζετε πώς οι ανταγωνιστές σας κατατάσσονται με αυτές. Η υπηρεσία έρευνας ανταγωνισμού που παρέχουμε, κάνει αυτό ακριβώς.
Αυτές οι πληροφορίες θα σας δώσουν μια σταθερή αντίληψη για την πρόοδό σας ανά πάσα στιγμή. Η τρέχουσα θέση σας στα αποτελέσματα αναζήτησης υποδεικνύει πόσα έχετε κάνει για το SEO σας και πόσα ακόμα πρέπει να κάνετε, για αυτό το λόγο η παρακολούθηση των λέξεων-κλειδιών σας είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα. Εάν η κατάταξη απλά δεν ανεβαίνει για κάποια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί οτιδήποτε και να κάνετε, μια έγκυρη τακτική είναι να την αποκλείσετε από την καμπάνια σας και να δοκιμάσετε να καταταχθείτε για μια διαφορετική.
Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά και τις ενέργειες digital marketing των επικίνδυνων ανταγωνιστών σας στα report που θα σας δώσουμε για την έρευνα ανταγωνισμού, μπορείτε να καθορίσετε ότι, αν “άσχετες” ιστοσελίδες όπως δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων και περιοδικά βιομηχανιών κυριαρχούν στις βαθμολογίες τόσο ώστε να παραμερίζουν την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για πιο συγκεκριμένες αναζητήσεις, όπως π.χ. αναζητήσεις με περισσότερη βάση στην τοποθεσία. Για όλα υπάρχει λύση και όπως λέμε και ξαναλέμε: Η επιτυχία είναι θέμα στρατηγικής.
11# Πώς πρέπει να είναι γραμμένο το περιεχόμενο για καλό SEO
Υπάρχουν μερικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε περιεχόμενο που να λειτουργεί θετικά για τις μηχανές αναζήτησης και τους πραγματικούς πελάτες σας και θα σας βοηθήσει σε μια καλύτερη ταξινόμηση στα αποτελέσματα αναζήτησης Google.
Αλλάξτε την προοπτική σας
OK, το καταλαβαίνουμε. Έχετε μια φοβερή επιχείρηση και θέλετε να μιλήσετε στον κόσμο για αυτήν.
Αλλά θα πρέπει να αλλάξετε την προοπτική σας όταν γράφετε για το site σας περιεχόμενο για SEO. Πρέπει να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία των πελατών σας και, το πιο σημαντικό, πρέπει να γράψετε πράγματα που σχετίζονται με την άποψή τους.
Λέξεις-κλειδιά έναντι θεμάτων / έναντι σχέσεων
Υπήρξε μια εποχή που η “πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών” σήμαινε πολλά για το SEO μιας ιστοσελίδας. Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτό θεωρούταν το “κλειδί” για το επιτυχημένο SEO. Υπήρχε μεγάλη έμφαση στο ποιες λέξεις-κλειδιά θα ήταν οι πιο προσοδοφόρες, πόσο συχνά εμφανίζονταν σε μια σελίδα, το σημείο που εμφανίζονταν στη σελίδα, και τις ακριβείς λέξεις που περιλαμβάνονταν στους συνδέσμους. Δεν λέω ότι αυτά τα πράγματα πλέον δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν προκαλούν αντίκτυπο, γιατί με κάποιο τρόπο βοηθούν. Απλώς δεν πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.
Οι λέξεις-κλειδιά μπορεί να μην έχουν την ίδια βαρύτητα όπως παλιά. Ναι, είναι σημαντικές, αλλά ο τύπος τους δεν είναι σαφώς καθορισμένος. Η Google εξετάζει πολλά περισσότερα πράγματα από την απλή χρήση των λέξεων-κλειδιών. Εξετάζει επίσης την υποστήριξη των λέξεων-κλειδιών. Επομένως, μην χάσετε χρόνο με το να χρησιμοποιήσετε κάθε πιθανή μορφή της λέξης-στόχου κάπου στο περιεχόμενό σας. Αντί αυτού, επικεντρωθείτε στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου ιστοσελίδας που καλύπτει αποτελεσματικά το θέμα χρησιμοποιώντας τις καλύτερες λέξεις υποστήριξης.
Συμπληρωματικό Περιεχόμενο
Αυτό είναι κάτι που δεν το ακούτε αρκετά συχνά, αν και η Google αναγνωρίζει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια καλή εμπειρία χρήστη, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος μιας σελίδας “υψηλής ποιότητας”. Και οι ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας είναι αυτό που η Google θέλει να κατατάξει.
Τι εννοούμε συμπληρωματικό περιεχόμενο;
Βασικά, αυτό είναι οποιοδήποτε χαρακτηριστικό που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν το “δρόμο” και να πλοηγηθούν και σε άλλα σημεία της ιστοσελίδας σας, είτε πρόκειται για το blog σας, για ένα call to action, για μια λήψη, είτε για οποιοδήποτε από τα προϊόντα σας. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τη σύνδεση με άλλα άρθρα. Ένα χρήσιμο συμπληρωματικό περιεχόμενο πρέπει να είναι σχετικό με το περιεχόμενο και τον σκοπό της σελίδας και να προσφέρει στον χρήστη κάτι ουσιαστικό. Μπορείτε να θεωρήσετε το YouTube ως την κατευθυντήρια αρχή εδώ. Κάθε σελίδα σε αυτήν την πλατφόρμα είναι 90% συμπληρωματικό περιεχόμενο.
Οι χρήστες βασίζονται σε αυτό για να ανακαλύψουν το επόμενο βίντεό τους και αυτό τους κρατάει στον ιστότοπο, καθώς εξερευνούν όλα όσα μπορούν. Όπως και με οτιδήποτε άλλο, όμως, πρέπει να προσέχετε πώς το χρησιμοποιείτε. Με πάρα πολύ συμπληρωματικό περιεχόμενο περνάτε από το “χρήσιμο” ακριβώς στη μέση του “απόσπαση προσοχής.” Και αυτό δεν είναι κάτι που η Google θέλει να προωθήσει.
#12. 5 βήματα για αποτελεσματικό Content SEO
Βήμα 1: Δημιουργήστε περιεχόμενο που να καλύπτει απλά και κατανοητά ένα θέμα
Το θέμα αυτό επιλέγεται μετά από διεξοδική έρευνα SEO. Αξιολογούμε τις παραδοσιακές μετρήσεις όπως τον όγκο και τον ανταγωνισμό. Αξιολογούμε επίσης την λέξη-κλειδί και κατά πόσο αυτή σχετίζεται με το προϊόν μας; Μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το προϊόν μας μέσω αυτού του θέματος με φυσικό τρόπο; Το κοινό μας ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα καθώς αυτό σχετίζεται με το εμπορικό σήμα μας;
Το τελευταίο κομμάτι που αξιολογούμε είναι πιο ποιοτικό: Αναθεωρούμε τα τρέχοντα 10 κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης Google για το θέμα στο οποίο στοχεύουμε και υπολογίζουμε εάν μπορούμε ή όχι να το βελτιώσουμε. Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: “μπορούμε να καλύψουμε το θέμα πιο ολοκληρωμένα;”, “Μπορούμε να σχεδιάσουμε μια καλύτερη εμπειρία χρήστη;”, “Μπορούμε να συνδέσουμε μαζί πιο σχετικούς πόρους;”.
Βήμα 2: Δημιουργία υποστηρικτικού περιεχομένου γύρω από τις λέξεις-κλειδιά long-tail του θέματος
Υπάρχουν πάνω από 1.000 παραλλαγές ερωτήματος αναζήτησης που μπορούν να συμβάλλουν στην επισκεψιμότητα παράλληλα με τη βασική λέξη-κλειδί μας. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία δημιουργίας ιδεών για το σύνολο του περιεχομένου της ιστοσελίδας μας (blog posts, guest posts, SlideShares κ.ο.κ.) επικεντρώνεται γύρω από την περαιτέρω κάλυψη αυτού του περιεχομένου δίνοντας έμφαση στις λέξεις κλειδιά long-tail. Αυτό μας επιτρέπει να εμφανίζουμε την αρχή του θέματος στοχεύοντας κάθε δρόμο που συμβάλλει στην κατάληξη σε SERP για ένα συγκεκριμένο ερώτημα.
Βήμα 3: Συνδέστε όλο το σχετικό περιεχόμενο μαζί – σε εσωτερικά και εξωτερικά domain
Μόλις δημιουργηθεί όλο αυτό το περιεχόμενο, διασφαλίζουμε ότι πριν από τη δημοσίευση όλα συνδέονται μεταξύ τους έτσι ώστε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε ένα spiderweb του περιεχομένου μας επιτρέποντας στην Google να το ανιχνεύσει εύκολα και να δει πώς συνδέεται το περιεχόμενό μας σε ένα θέμα.
5 βήματα για αποτελεσματικό Content SEO
Βήμα 4: Επαναλάβετε για οποιεσδήποτε θεματικές ευκαιρίες αντιστοιχούν στο προϊόν/επωνυμία σας
Ακολουθούμε πάλι τα βήματα 1-3. Προς το παρόν, επιλέγουμε δύο εκστρατείες θεμάτων κάθε μήνα. Μόλις δημιουργηθεί ένα πρόχειρο για το αντίγραφο της ιστοσελίδας, η πλήρης ομάδα περιεχομένου είναι έτοιμη ώστε οι bloggers, οι σχεδιαστές και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν όλοι να εργαστούν για να δημιουργήσουν όλο το υποστηρικτικό περιεχόμενο.
Βήμα 5: Αναλύστε και επεξεργαστείτε τη διαδικασία για να εξακριβώσετε τι λειτουργεί και τι όχι
Παρόμοια με το τελικό βήμα σε κάθε λίστα βήμα προς βήμα, τελειώνουμε ελέγχοντας την απόδοση. Στην περίπτωσή μας, εξετάζουμε τι δουλεύει στο content marketing για να καταλάβουμε πώς να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα.
#13. SEO: Πώς να προλάβετε την πτώση στην κατάταξη
Όταν δαπανάς χρόνο και χρήμα για να διατηρείς το SEO της ιστοσελίδας σου σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι ενέργειες σου έχουν αρχίσει να αποφέρουν μια πολύ καλή κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης Google, το μόνο που δεν θες καν να σκέφτεσαι είναι το ενδεχόμενο το site σου να βρεθεί κυριολεκτικά και μεταφορικά, απ’ τα “ψηλά στα χαμηλά”.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς από τους τρόπους για να αποφύγουμε αυτό το εφιαλτικό σενάριο ή για να το αποτρέψουμε από το να ξανασυμβεί, αν είχατε την ατυχία να σας συμβεί νωρίτερα.
Είστε έτοιμοι; Ας αρχίσουμε.
Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί “πληγή” είναι οι ανενημέρωτες δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα σας. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά πόσο πρόσφατα έχετε ενημερώσει τις αναρτήσεις σας, αν οι πληροφορίες που γράφουν συνεχίζουν να ισχύουν και αν λειτουργούν τα Links που περιέχουν. Εάν μια ανάρτηση δεν έχει ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να έχει κάποια ή και όλα από τα παραπάνω θέματα. Δράση: Ενημερώστε την ανάρτηση με πρόσθετο περιεχόμενο, πιο πρόσφατους συνδέσμους κλπ.
Πόσο πρόσφατα συμπεριλάβατε μια από τις αναρτήσεις σας στο newsletter που αποστέλλετε στους συνδρομητές σας στο email marketing;
Μια υψηλή κίνηση από τους συνδρομητές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως ανεβάζει τις βαθμολογίες και τις κρατάει ψηλά στα αποτελέσματα. Δράση: Συμπεριλάβετε την ανάρτηση σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνετε, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο σύνδεσμο του κειμένου. (Οπουδήποτε χαμηλότερα δεν θα λάβει κλικ, καθιστώντας τη στρατηγική αυτή άσκοπη.)
Κάντε μια έρευνα για το ποιες αναρτήσεις εμφανίζονται ψηλότερα από τη δική σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Τι περισσότερο έχουν; Είναι πιο ποιοτικές; Έχουν καλύτερο/συναφέστερο κείμενο; Έχουν περισσότερα παραδείγματα; Μήπως καλύτερες εικόνες ή γραφικά; Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος λόγος κι αν ψάξετε καλά, θα τον βρείτε.
Και πρέπει να τον βρείτε γιατί σημαίνει ότι ο χρόνος στη σελίδα τους είναι υψηλότερος και το ποσοστό εγκατάλειψης χαμηλότερο, ενώ σίγουρα λαμβάνουν περισσότερη κίνηση παραπομπής σε σχέση με εσάς. Δράση: Κάντε ό,τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας… αλλά καλύτερα. Και αν δεν νιώθετε έτοιμοι για αυτό, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε με ένα έμπειρο digital agency και αναθέστε του να βρει τον τρόπο ή τους τρόπους να εμφανίζεστε υψηλότερα από τους ανταγωνιστές σας.
Διαθέτετε λιγότερα backlinks από τους ανταγωνιστές σας/έχει μειωθεί ο αριθμός των backlinks;
Το διαδικτυακό περιβάλλον είναι ρευστό και αλλάζει συνεχώς. Καθώς οι ιστοσελίδες εξαφανίζονται ή αλλάζουν, φυσικά χάνετε backlinks. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης SEO, διαθέτουν υπηρεσίες ελέγχου backlinks και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζετε, τι διαθέτει η δική σας ιστοσελίδα και τι των ανταγωνιστών. Δράση: Απόκτηστε ποιοτικά backlinks που θα σας δώσουν “ψήφους εμπιστοσύνης” κατά την αξιολόγηση σας από τις μηχανές αναζήτησης. Αν δεν ξέρετε πως μπορείτε να αυξήσετε τα backlinks, επικοινωνήστε με μια εταιρεία digital marketing, αυτοί ξέρουν.
#14. Oι νέες τάσεις SEO ΟFF & ON site
Πιστοί στο ραντεβού μας να σας δίνουμε πάντοτε πρώτοι πληροφορίες για πράγματα που θα ισχύσουν αρκετό καιρό μετά, σας αποκαλύπτουμε τις νέες τάσεις που θα ισχύσουν στο SEO μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους
Αυξημένες δυνατότητες σελίδας αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης
Πέρασαν οι ημέρες που η πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης Google έφερνε 10 εγγραφές, που επισημαίνονταν με μπλε σε υπερκείμενο και μερικές σαφώς μαρκαρισμένες διαφημίσεις. Τώρα, όταν κοιτάζετε ένα SERP, αυτό είναι γεμάτο με εικόνες. Ως επίσης και με βίντεο, συνδέσμους, αναφορές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναλυτικές καταχωρήσεις άρθρων, διάφορα widgets και διαφημίσεις. Έχει γίνει πια πολύ εύκολο ακόμα και το πρώτο αποτέλεσμα να χαθεί ανάμεσα στον τρόπο παρουσίασης του. Όπως, και στα πολλά χαρακτηριστικά μιας άλλης σελίδας.
Παρόλο που οι λέξεις-κλειδιά και η βελτιστοποίηση των φράσεων-κλειδιών εξακολουθούν να είναι σημαντικές, τώρα έχετε και άλλα στοιχεία εκτός της ιστοσελίδας, τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψη.
SEO
Τα εμπλουτισμένα αποσπάσματα θα χρειάζονται προσεκτική δομή
Υπάρχουν πλούσια αποσπάσματα και τακτικά αποσπάσματα. Και τα δύο περιλαμβάνουν έναν τίτλο με δυνατότητα κλικ, μια διεύθυνση URL και μια μετα-περιγραφή. Τα εμπλουτισμένα αποσπάσματα έχουν πιο συμπυκνωμένους τίτλους που περιλαμβάνουν “|” αντί για παύλα (-), κριτικές και μια εικόνα. Το πώς θα δομήσετε τα δεδομένα, ωστόσο, είναι σημαντικό. Και αναφερόμαστε στον τρόπο που οι μηχανές αναζήτησης θα εμφανίζουν αυτές τις πληροφορίες.
Παρόλο που η διαφορά μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης με σωστά μορφοποιημένα πλούσια αποσπάσματα λαμβάνουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και έχουν υψηλότερο ρυθμό κλικ, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανές πωλήσεις.
Ταχύτητα ιστοσελίδας
Στη σημερινή ταχέως αναπτυσσόμενη κοινωνία, οι άνθρωποι θέλουν να έχουν άμεσα τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών.
Για να δείτε πώς ανταποκρίνεται η ταχύτητα του ιστότοπού σας, μπορείτε να ελέγξετε το Google PageSpeed Insights, ή το GTMetrix. Τι αποτέλεσμα πρέπει να λάβετε για να είστε ΟΚ. Τουλάχιστον 80% για κινητά και 90% για desktop. Αλλιώς, η σελίδα σας χρειάζεται optimization. Επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα της VNG και ζητήστε οικονομική προσφορά.
Η ταχύτητα υπήρξε κρίσιμη συνιστώσα για χρόνια, αλλά φτάνοντας στο 2022-2023, θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή, στο μέλλον.
SEO, έχει κι άλλα μυστικά
Αυξημένη συνάφεια σελίδας
Οι μηχανές αναζήτησης θα αξιολογούν τη σχετικότητα του περιεχομένου στον ιστότοπό σας. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Google αξιολογεί τη συνάφεια του περιεχομένου ενός ιστότοπου είναι η μέθοδος LSI. Σημαίνει: Latent Semantic Indexing. Μέσω του LSI, η Google συγκεντρώνει περιεχόμενο από δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και το αναλύει σαρώνοντας για συναφείς όρους και λέξεις.
Πώς μπορείτε να κάνετε το περιεχόμενό σας πιο συναφές και ολοκληρωμένο;
Μπορείτε να ξεκινήσετε με την έρευνα του περιεχομένου των κορυφαίων ιστοσελίδων στον κλάδο σας και να αναζητήσετε κοινά σημεία μεταξύ τους. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει πολύ, ειδικά αν ψάχνετε για συγκεκριμένους όρους ή λέξεις. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις δωρεάν δοκιμές που διατίθενται με διαφορετικούς ελεγκτές ιστοτόπων.
#15. Πώς να ιεραρχήσετε τις SEO εργασίες σας
Αν ήταν εύκολο δεν θα ήταν SEO, ούτε θα ήταν η κορυφαία υπηρεσία Digital marketing. Πολύ περισσότερο, τα αποτελέσματα του δε θα αποτελούσαν κριτήριο για να επιλέξει κάποιος το πιο αξιόπιστο digital agency, όπως συμβαίνει σήμερα. Παρόλα αυτά όμως, με οργάνωση και σωστή ιεράρχηση, κάτι μπορείτε να καταφέρετε και μόνοι σας.
#1 Ξεκινήστε με το τέλος στο μυαλό σας
Ποιος είναι ο τελικός σας στόχος; Μπορείτε να έχετε πολλαπλούς στόχους (μακροπρόθεσμους και κοντινούς), αλλά ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου κύριου τελικού στόχου είναι κρίσιμος.
Ο μόνος τρόπος για να αποφασίσετε για έναν τελικό στόχο είναι να έχετε μια ισχυρή κατανόηση της επιχείρησής σας, των δυνατοτήτων της και των δυνατοτήτων σας. Προσοχή: Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες σας σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο συντονισμένες στρατηγικές προσπάθειες, αλλά δείχνει επίσης ότι σας ενδιαφέρει αυτό που κάνετε.
Συμβουλές ρύθμισης στόχου: Να είναι μετρήσιμος
Φαίνεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να μην χάσετε την πορεία σας και να θέσετε δείκτες αναφοράς καθώς προχωράτε.
Να είστε συγκεκριμένοι
Μην αφήσετε την αόριστη φρασεολογία marketing & digital marketing να βρει το δρόμο της στους στόχους σας. Να είστε συγκεκριμένοι.
Μοιραστείτε τους στόχους σας
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή ψυχολογίας Dr. Gail Matthews έδειξε ότι η γραφή και ο διαμοιρασμός των στόχων σας ενισχύει τις πιθανότητές σας να τις επιτύχετε.
Να έχετε έναν άπιαστο στόχο
Η “υπόσχεση και υπερπαραγωγή” είναι ένας σημαντικός κανόνας για τους πελάτες, αλλά ο καθορισμός ιδιωτικών άπιαστων στόχων (σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν) μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να επιτύχετε περισσότερα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έθεσαν συγκεκριμένους, προκλητικούς στόχους, οδήγησαν σε υψηλότερες επιδόσεις το 90% των περιπτώσεων.
#2 Ταυτοποιήστε σημαντικές σελίδες για τις μετατροπές
Η Ροή Συμπεριφοράς είναι μια ωραία απεικόνιση για κοινές διαδρομές σελίδας που αξίζουν την προσοχή σας, αλλά δεν εμφανίζει πολύ καλά συγκεκριμένες διαδρομές μετατροπής. Οι Αντιστρεπτές διαδρομές Στόχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε ποιες διοχετεύσεις σελίδας είναι οι πιο επιτυχημένες για μετατροπές και ποιες θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
#3 Ελέγξτε τον ιστότοπό σας για προβλήματα
Ενώ πολλοί από εμάς ελέγχουμε τα τμήματα μιας ιστοσελίδας χειροκίνητα, σχεδόν όλοι βασιζόμαστε σε εργαλεία ανίχνευσης ιστοσελίδων για να αποκαλύψουμε ύπουλα τεχνικά ζητήματα.
Μερικά από τα αγαπημένα μου:
- Seomator
- Moz Pro
- DeepCrawl
- Raven
#4 Κατασκευάστε έναν πίνακα διαχείρισης χρόνου
Η επίλυση μικρών, επειγόντων προώθησης SEO προβλημάτων μπορεί να δείχνει αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα, αλλά συχνά θα πέσετε σε αντι-παραγωγικές παγίδες. Μην παραμελείτε τα μη επείγοντα σημαντικά στοιχεία!
Ορίστε προτεραιότητες και ρυθμίστε το χρόνο για τις μη επείγουσες αλλά σημαντικές εργασίες, όπως η σύνταξη σύντομων, χρήσιμων, μοναδικών ετικετών τίτλων για όλες τις κύριες σελίδες.
#5 Αναφορά και επικοινωνία
Η συνεχής αναφορά των προσπαθειών σας για την αύξηση των δεικτών που πρέπει να είναι θετικοί, είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των πελατών σας. Αναπτύξτε ένα προσαρμοσμένο σύστημα αναφοράς SEO που να ευθυγραμμίζεται με την πραγματικότητα και τα αναγκαία ζητούμενα για κάθε στάδιο της καμπάνιας σας. Μια βασική προσαρμοσμένη αναφορά Google Analytics θα σας βοηθήσει απίστευτα σε αυτήν την κατεύθυνση.
#16. Τι μπορείτε να κάνετε αν η σελίδα σας πέσει θύμα επίθεσης αρνητικού SEO
Πώς θα καταλάβετε εάν η ιστοσελίδα σας έχει δεχθεί επίθεση;
Οι περισσότερες αρνητικές επιθέσεις SEO γίνονται με τη μορφή hack ολόκληρης ιστοσελίδας, spammy links, και ψεύτικων reviews.
Σε περίπτωση αρνητικού SEO θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιστότοπός σας έχει δεχθεί επίθεση. Η τακτική συντήρηση του ιστότοπου, οι συνεχείς αναβαθμίσεις των theme ή των plugin που έχετε, μπορεί να εντοπίσουν και να σας προφυλάξουν από τυχόν ύποπτη δραστηριότητα. Ή ζητήματα μορφοποίησης και κωδικοποίησης που προκαλούνται από την προσβολή του ιστότοπου.
Εξερευνώντας τα αναλυτικά στοιχεία της ιστοσελίδας και παρατηρώντας απότομες αυξήσεις ή μειώσεις στην επισκεψιμότητα του ιστότοπου και το ποσοστό εγκατάλειψης, αυτά είναι “κόκκινες σημαίες” που υποδηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει.
Να παρακολουθείτε συνεχώς τους συνδέσμους σας
Η εκτέλεση τακτικών ελέγχων στους συνδέσμους του ιστοτόπου σας είναι ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό ύποπτων, δυνητικών αρνητικών δραστηριοτήτων SEO. Η τακτική παρακολούθηση του προφίλ του συνδέσμου σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μια πιθανή επίθεση νωρίς. Ώστε να την αποτρέψετε από το να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το digital marketing διαθέτει την υπηρεσία εύρεσης κακόβουλων links αλλά και υπηρεσία ελέγχου όλων των links που διαθέτει η ιστοσελίδα σας. Συμβουλευτείτε ένα γραφείο digital agency.
Τι πρέπει να αναζητήσετε ειδικότερα;
Όταν εξετάζετε τα αναλυτικά στοιχεία του ιστοτόπου σας, ένα ιδανικό, κανονικό γράφημα θα παρουσιάσει σταδιακή αύξηση των backlinks και των συνδέσμων domain.
Εάν το γράφημα για τον ιστότοπό σας εμφανίζει απότομες αυξήσεις ή μειώσεις, προσέξτε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν παρατηρήσετε απότομες αυξήσεις. Ή μειώσεις όταν δεν έχετε δουλέψει για τη δημιουργία συνδέσμων. Αυτές είναι μεγάλες “κόκκινες σημαίες”.
Πόσο γρήγορος είναι ο ιστότοπός σας;
Αν παρατηρήσετε ξαφνική επιβράδυνση στην ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπού σας, είναι πιθανό αυτός να έχει προσβληθεί από ιό, επίθεση χάκερ είτε από αρνητικό SEO.
Μια στρατηγική αρνητικού SEO περιλαμβάνει την ανίχνευση ενός ιστότοπου. Αυτή η “δυναμική” ανίχνευση του ιστότοπου θέτει ένταση στον εξυπηρετητή ιστού. Προκαλώντας έτσι την επιβράδυνση ή ακόμα και το downtime του ιστότοπου. Ο λόγος είναι απλός. Δεκάδες χιλιάδες ψεύτικοι χρήστες, δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα ερωτήματα. Ενώ δείχνουν ότι επισκέπτονται άπειρες σελίδες ανά δευτερόλεπτο. Η πίεση είναι τεράστια κι ακόμα και ο καλύτερος server καταρρέει.
Η ταχύτητα του ιστότοπού σας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατάταξης για τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν δεν επικοινωνήσετε αμέσως με τον πάροχο φιλοξενίας ή τον webmaster σας, θα έχετε πολλούς απογοητευμένους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Kαι μειωμένη κατάταξη αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Παρακολουθήστε το ποσοστό των clicks στον ιστότοπο σας (CTR)
Η αναλογία κλικ είναι ένας καλός δείκτης για το αν προσελκύετε τους σωστούς επισκέπτες στον ιστότοπο. Kαι για το εάν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας είναι αυτό που αναζητούν οι επισκέπτες. Αν προσελκύετε λάθος κοινό ή εάν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας δεν είναι ενδιαφέρον, σχετικό ή χρήσιμο για το κοινό, η αναλογία CTR.
Εάν είστε συνεπείς στην παραγωγή του ίδιου τύπου περιεχομένου και έχετε κάνει επαρκή έρευνα κοινού, το ποσοστό κλικ μέσω του λογαριασμού σας θα είναι υψηλό. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική μείωση του CTR στον ιστότοπό σας, κάτι δεν πάει καλά.
Από την άλλη, ένα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης (το οποίο συνδυάζεται με χαμηλό CTR) μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει σημειωθεί αρνητική επίθεση SEO στον ιστότοπό σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα του ποσοστού εγκατάλειψης μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ψευδών SERP που δημιουργήθηκαν από κακόβουλα bots.
#17. Η σημασία του πρωτότυπου περιεχομένου στο SEO
Για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, θα πρέπει να λαμβάνετε σημαντική επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Αυτό γίνεται μέσα από έναν πλούσιο συνδυασμό SEO υπηρεσιών για την βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης. Μάλιστα, το SEO προσφέρει σε μια ιστοσελίδα την καλύτερη και πιο ποιοτική μορφή επισκεψιμότητας. Την οργανική επισκεψιμότητα.
Η ποιότητα του περιεχομένου είναι μια από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται σε μια καμπάνια SEO.
Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google προσπαθούν να παρέχουν στους χρήστες την καλύτερη δυνατή εμπειρία αναζήτησης.
Για το σκοπό αυτό, οι αλγόριθμοι τους αλλάζουν συνεχώς, έτσι ώστε να μπορούν να προωθήσουν το πιο αποτελεσματικό περιεχόμενο στην κορυφή της κατάταξης, όπου θα εμφανιστεί για το σχετικό ερώτημα αναζήτησης.
Οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν ότι οι χρήστες του Διαδικτύου σήμερα απαιτούν άμεση απάντηση στα ερωτήματά τους. Δεν έχουν χρόνο να εντρυφήσουν μέσα στις ιστοσελίδες ψάχνοντας μια απάντηση.
Επίσης, δεν θέλουν να πηγαίνουν συνεχώς από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα προσπαθώντας να βρουν πληροφορίες.
Το περιεχόμενο έχει, ως εκ τούτου, μεγάλο βάρος στους παράγοντες κατάταξης των μηχανών αναζήτησης.
Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο που παρέχετε θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι εταιρείες που είναι σε θέση να το κάνουν αυτό είναι αυτές που πραγματοποιούν έρευνα για τους ιδανικούς/δυνητικούς πελάτες ώστε αυτοί να καταλήξουν σε αυτό το περιεχόμενο και να το διαθέσουν στην ιστοσελίδα τους και στα blogs τους.
Όταν μπορείτε να παρέχετε χρήσιμο, πολύτιμο, πρωτότυπο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα της εταιρείας σας, αυτή θα είναι χρήσιμη και οι χρήστες web θα εμπιστευτούν το εμπορικό σήμα σας, όταν ψάχνουν για πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.
Καθώς το περιεχόμενό σας κερδίζει την εμπιστοσύνη και τις επισκέψεις των χρηστών στο διαδίκτυο, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κατάταξή σας. Σε όσους περισσότερους ανθρώπους αρέσει, όσοι περισσότεροι κοινοποιούν και δείχνουν ενδιαφέρον στο περιεχόμενό σας, τόσο υψηλότερη θα είναι η κατάταξη. Και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία που θα λάβει η ιστοσελίδα σας από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τους γκουρού του digital marketing, οι πλατφόρμες (Social media, marketing περιεχoμένου, SEO) αλλάζουν. Έρχονται και φεύγουν. Όμως αρχές, όπως η εξυπηρέτηση των πελατών και η παροχή πολύτιμου περιεχομένου για τους πελάτες, ποτέ δεν θα αλλάξουν.
Οι πελάτες θα συνεχίσουν να απαιτούν πολύτιμο περιεχόμενο και εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών χωρίς να έχει σημασία ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη πλατφόρμα social media.
#18. 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην εταιρεία SEO που θα συνεργαστείτε
Το SEO είναι για τον ιδιοκτήτη μιας ιστοσελίδας μια μεγάλη απόφαση. Κι αυτό γιατί αν το SEO γίνει από επαγγελματίες και αποδώσει, σημαίνει μια αλματώδης ανάπτυξη για την επιχείρηση. Σημαίνει μεγάλη αύξηση πελατών και πωλήσεων, σημαίνει μια νέα ιδανική πραγματικότητα. Σκεφτείτε τι σημαίνει για μια επιχείρηση να βρεθεί μπροστά σε όσους αναζητούν το αντικείμενο της, ακριβώς τη στιγμή της αναζήτησης…
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 3 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην εταιρεία SEO που σκοπεύετε να συνεργαστείτε πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση.
Πώς θα βελτιώσετε την κατάταξη της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας μου;
Μια αξιόπιστη εταιρεία SEO θα έχει μια πολύπλευρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Οι SEO expert τέτοιων εταιρειών γνωρίζουν ότι η βελτιστοποίηση εντός και εκτός σελίδας, το blogging, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βίντεο και ένα πλήθος άλλων παραγόντων συμβάλλουν στην κατάταξη. Ένας έλεγχος SEO του διαδικτυακού σας τόπου θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μια αξιόπιστη εταιρεία θα σας ζητήσει να κάνετε.
Προσοχή στις εταιρίες SEO που βλέπουν την τοποθέτηση backlinks ως το μόνο μέσο για την ενίσχυση της κατάταξης. Παρόλο που τα backlinks ποιότητας θα βελτιώσουν την κατάταξη του ιστότοπού σας, αυτά δεν είναι το μόνο κομμάτι αυτού του παζλ.
Ενώ η δημιουργία συνδέσμων εξακολουθεί να έχει μέρος στις ταξινομήσεις, η Google έχει καταρρίψει τους τύπους και τον αριθμό συνδέσμων που μπορεί να έχει ο ιστότοπός σας. Ένας σύνδεσμος υψηλού βαθμού αξίας, αξίζει περισσότερο από 100 αδύναμους συνδέσμους που δεν έχουν εξουσία ή αξία. Προσέξτε τις εταιρείες SEO που εγγυώνται πολλά backlinks. Αυτοί είναι πιθανόν σύνδεσμοι χαμηλής αξίας που δεν θα βοηθήσουν τις βαθμολογίες σας. Οι σύνδεσμοι υψηλής αξίας απαιτούν μεγάλη προσπάθεια. Έτσι οι εταιρείες που υπόσχονται να σας δίνουν συνδέσμους από αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους σε τακτική βάση, χωρίς προβλήματα, είναι αυτές στις οποίες θα πρέπει να δώσετε σημασία.
Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να ακολουθήσει μια ερώτηση σχετικά με το είδος των συνδέσμων που υπόσχονται να σας προσφέρουν. Black-hat εταιρείες SEO θα χρησιμοποιούν συχνά ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο οικοδόμησης συνδέσμων για τη δημιουργία πολλών backlinks. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην αγορά συνδέσμων που παίρνουν ένα μεγάλο ΟΧΙ από την Google. Αυτά τα είδη αυτοματοποιημένων συνδέσμων θα τιμωρηθούν από την Google. Και θα είναι άσχημα νέα για τον ιστότοπό σας και επομένως για την επιχείρησή σας.
Πότε πρέπει να περιμένω να δω αποτελέσματα;
Όποιος είναι ειδικός SEO και ξέρει πώς το SEO λειτουργεί, γνωρίζουν ότι οι αισθητές βελτιώσεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης δεν θα συμβούν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Στην πραγματικότητα, μπορούν (και συνήθως κάνουν) να προκύψουν έπειτα από μήνες. Μια βελτίωση στην αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας είναι πολύ πιθανόν να φανεί αμέσως μετά τον πρώτο μήνα. Όμως αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα. Θα είναι μια ένδειξη ότι όλα πάνε καλά. Οι εταιρείες που υπόσχονται σημαντικά αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες είναι εκείνες που πρέπει να αποφύγετε.
Τι είδους αναφορές marketing και αναλύσεων θα λάβω και πόσο συχνά;
Μια αξιόπιστη εταιρεία SEO θα σας προσφέρει τις υπηρεσίες της με απόλυτη διαφάνεια σχετικά με το έργο που θα πραγματοποιήσει για την ιστοσελίδα σας. Δεν θα αφήσει κανένα “θολό σύννεφο” να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Δεν θα αφήσει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Θα παράγει και θα σας αποστέλλει τακτικά, εμπεριστατωμένα και περιεκτικά report. Μια εταιρεία SEO που δεν σας παρέχει τακτική ενημέρωση και δεν σας αποστέλλει συνεχώς μηνιαίες αναφορές είναι μια “κόκκινη σημαία” προς διερεύνηση. Επιλέξτε μια εταιρεία που όχι μόνο σας παρέχει τακτικές αναφορές, αλλά αναλύει τις αναφορές μαζί σας. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις και να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις. Αυτό θα παρουσιάσει επίσης την εμπειρία του οργανισμού και τις γνώσεις του αναφορικά με το SEO.
#19. 3 χρήσιμα εργαλεία SEO για τη σελίδα σας
Έχετε μόλις ολοκληρώσει την κατασκευή ιστοσελίδας για την εταιρεία σας, ή έτσι νομίζατε. Έχετε όλες τις σελίδες όπως ακριβώς τις θέλετε, με σωστή διάταξη, κείμενο και γραφικά. Όλοι οι σύνδεσμοι και το μενού πλοήγησης λειτουργούν, και τα χρώματα είναι τόσο ευχάριστα στο μάτι που ποτέ δεν θα θέλετε να κοιτάξετε αλλού.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε επιλέξει το WordPress ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου σας (CMS). Αυτό είναι μια καλή επιλογή, ειδικά αν είστε σχετικά νέοι στο web design. Μπορείτε, κατά κανόνα, να φτιάξετε μια δυναμική ιστοσελίδα WordPress ή blog που να είναι οργανωμένη και λειτουργική σε ελάχιστο χρόνο.
Έτσι, είστε έτοιμοι να ξεκινήσει το site, όταν συνειδητοποιείτε ότι τελικά δεν έχει σημασία πόσο καλό φαίνεται, αλλά το πόσο «βελτιστοποιημένο» είναι. Ακριβώς πάνω σε αυτή την “αγωνία” θα σας βοηθήσουν πολύ κάποια εργαλεία που θα σας παρουσιάσουμε σε αυτό εδώ το άρθρο. Δοκιμάστε τα άφοβα, τα ‘χουν δοκιμάσει με επιτυχία δεκάδες χιλιάδες χρήστες και πραγματικά βοηθήθηκαν πολύ.
1. Yoast SEO
Αυτό το plugin είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο κατεβασμένο μεταξύ των χρηστών WordPress. Παρέχει μια από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις SEO όσον αφορά αυτά που πρέπει να γίνονται εντός της ιστοσελίδας. Αυτή είναι και η βασικότερη σύγχιση μεταξύ των χρηστών όσον αφορά το SEO. Νομίζουν ότι “κάνουν SEO” χρησιμοποιώντας π.χ. το Yoast, όμως καλύπτουν μόνο το 20% ενός προγράμματος SEO, αφού το 80% πραγματοποιείτε με μια σειρά πολλών ενεργειών εκτός ιστοσελίδας. Εν πάση περιπτώση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Yoast ως εργαλείο για να βελτιστοποιήσετε την WordPress ιστοσελίδα σας, χωρίς να κάνετε καμία κωδικοποίηση.
Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε πολλά σχετικά με το SEO, διότι θα σας καθοδηγήσει μέσα από πολλά σημαντικά στοιχεία. Όπως τους τίτλους SEO, τις μετα-περιγραφές και την αποτελεσματική χρήση των λέξεων-κλειδιών.
Επίσης, σας επιτρέπει να γράψετε αρχεία, κατηγορίες και ετικέτες τίτλου. Το Yoast διαθέτει Open Graph μετα-δεδομένα, site maps , μηχανές αναζήτησης ping και Κάρτες Twitter κατά την ενημέρωση της ιστοσελίδας σας.
Οι χρήστες μπορούν να συλλέξουν δεδομένα από ένα εργαλείο ανάλυσης σελίδας, να λάβουν λειτουργικότητα XML sitemap, και να περιλάβουν κάποια τεχνική WordPress βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης.
2. Google XML Sitemaps
Το πρώτο βήμα για να διεκδικήσει μια ιστοσελίδα κάποια θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι να μπει στο ευρετήριο της Google. Ένας από τους στόχους μιας στρατηγικής SEO είναι να βεβαιωθείτε ότι η μηχανή αναζήτησης μπορεί πλήρως να καταχωρήσει την ιστοσελίδα σας έτσι ώστε να ξέρει ακριβώς με τι σχετίζεται. Πρέπει να είναι σε θέση να βρει τις σωστές σελίδες για να μπορέσει να τα κατατάξει. Μπορείτε να βοηθήσετε με την προσθήκη ενός Google XML sitemap στην ιστοσελίδα σας.
Με το plugin Google XML sitemap, ένα sitemap θα δημιουργηθεί αυτόματα μόλις ένα νέο κομμάτι περιεχομένου παραχθεί. Κρατώντας συνεχώς την ανανεωμένη ιστοσελίδα σας εύκολα προσβάσιμη στις μηχανές αναζήτησης.
3. Rel NoFollow Checkbox
Όταν μιλάμε για συνδέσμους, μερικοί σύνδεσμοι είναι καλοί για SEO, ενώ άλλοι δεν είναι. Δεν θέλετε σίγουρα να έχετε τους πιο «σημαντικούς συνδέσμους» σας σε μια λιγότερο σημαντική ιστοσελίδα. Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχει μια τακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε που ονομάζεται «nofollow».
Το Rel NoFollow Checkbox plugin προσθέτει ένα πλαίσιο ελέγχου για το WordPress post editor, όπου μπορείτε να εισάγετε τους εξωτερικούς συνδέσμους που επιλέγετε προς «nofollow».
#20. Απλές τεχνικές SEO που φέρνουν πάντα αποτέλεσμα
Υπάρχουν διάφορες άλλες συμβουλές σχετικές με την προώθηση SEO ιστοσελίδας. Δεν αποτελούν κάποια ειδική κατηγορία και, ως εκ τούτου, ορίζονται ως διάφορες τεχνικές.
Δείτε αυτές τις συμβουλές μία προς μία:
Τι δεν πρέπει να κάνετε
• Μην έχετε κρυφά κείμενα στις ιστοσελίδες σας.
• Μην δημιουργείτε εναλλακτικό spamming εικόνας βάζοντας λάθος λέξεις-κλειδιά.
• Μην υπερ-χρησιμοποιείτε meta ετικέτες.
• Μην χρησιμοποιείτε καρέ και flash στην ιστοσελίδα σας.
• Μην ανταλλάσσετε τους συνδέσμους σας με sites που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.
• Μην προσπαθήσετε να ξεγελάσετε τους επισκέπτες του site σας, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά SEO με ορθογραφικά λάθη.
• Μην στέλνετε μηνύματα spam σε χιλιάδες διευθύνσεις email.
• Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλά γραφικά στο site σας.
Απλές τεχνικές SEO που φέρνουν πάντα αποτέλεσμα
• Μην δημιουργείτε πάρα πολλές σελίδες doorway.
• Μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε διπλότυπο περιεχόμενο των σελίδων. Το πρωτότυπο περιεχόμενο ιστοσελίδας επιβραβεύεται, το διπλότυπο τιμωρείται.
• Μην υποβάλλετε την ιστοσελίδα σας πολλές φορές σε μία μόνο μηχανή αναζήτησης.
• Μην χρησιμοποιείτε βάθος υπο-καταλόγου πάνω από 1-2.
• Μην δημιουργήσετε πάρα πολλές δυναμικές σελίδες. Προσπαθήστε να τις μετατρέψετε σε στατικές σελίδες.
• Μην φορτώνετε τις σελίδες σας με κώδικα.
• Μην “φωλιάζετε” τις σελίδες σας.
Τι πρέπει να κάνετε
Υπάρχουν διάφορες άλλες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας για πολλές μηχανές αναζήτησης.
• Δημιουργήστε αρχεία καταγραφής των σελίδων και κάθε σελίδα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 200 ορατές λέξεις κειμένου για τη μεγιστοποίηση του ενδιαφέρον από την Google.
• Δημιουργήστε ένα χάρτη ιστοτόπου και όσες μπορείτε περισσότερες από σελίδες όπως: Βοήθεια, Συχνές ερωτήσεις, Σχετικά με εμάς, Επικοινωνία, Πνευματικά δικαιώματα, Αποκήρυξη, Πολιτική Προστασίας Απορρήτου σε υποχρεωτική βάση.
• Δημιουργήστε έναν σύνδεσμο στην αρχική σελίδα για κάθε ιστοσελίδα που να παρέχει εύκολη πλοήγηση για όλες τις σελίδες.
•Δώστε προσοχή στις δυναμικές διευθύνσεις URL της σελίδας σας. Η Google μπορεί να ανιχνεύσει και να καταχωρήσει δυναμικές σελίδες εφόσον δεν έχετε περισσότερες από 2 παραμέτρους στο URL.
• Ελέγξτε το τελικό site σας για χαλασμένους συνδέσμους. Οι χαλασμένοι σύνδεσμοι θα μειώσουν παράλληλα την κατάταξη των άλλων σελίδων σας.
#21. Τα πιο χρήσιμα εργαλεία για αποτελεσματικό Mobile SEO
Αποφύγετε κοινά λάθη
Για να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας για κινητές συσκευές, φροντίστε να αποφύγετε τη διάπραξη των παρακάτω λαθών:
• Αργές Mobile Σελίδες – Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι πιο αργά σε σύγκριση με τα ενσύρματα δίκτυα Internet, άρα είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στο πόσο γρήγορα φορτώνουν οι σελίδες σας για κινητά. Είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κατάταξης για την Google. Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο mobile SEO για να μάθετε την ταχύτητα της σελίδας σας για κινητά. Η Google παρέχει μια σειρά από καλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Περιηγηθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly
• Μην εμποδίζετε CSS και JavaScript – Η Google συνιστά να χρησιμοποιήσετε inline CSS και Javascripts για φιλικές ιστοσελίδες προς κινητά, έτσι ώστε να κατεβαίνουν μαζί με το περιεχόμενο. Έτσι, αν δεν έχετε πολύ CSS, προσπαθήστε να το ρυθμίσετε μέσα στην ίδια την ετικέτα. Αντίθετα αν χρησιμοποιείτε πολλά CSS σε ξεχωριστά αρχεία, προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε στο κάτω μέρος. Το οποίο θα σταματήσει την παρεμπόδιση κατεβάσματος του άλλου περιεχομένου. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για Javascript, το οποία μπορεί να διατηρείται στο εσωτερικό της ίδιας της σελίδας ή να περιλαμβάνεται στο κάτω μέρος της σελίδας. Εάν μπορείτε να αποφύγετε τη προσθήκη του αρχείου στο επάνω μέρος της σελίδας, τότε κάντε χρήση του χαρακτηριστικού async.
<script async src=”jquery.js”></script>
Ανακατευθύνσεις Κινητού
Καθώς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι συνήθως αργά, πάρα πολλές ανακατευθύνσεις μπορεί να βλάψουν την ταχύτητα της σελίδας σας. Αν έχετε διαφορετικές διευθύνσεις URL, βεβαιωθείτε ότι όλες οι συνδέσεις σας οδηγούν στις σχετικές σελίδες. Σε περίπτωση που έχετε πολλαπλές διευθύνσεις URL και αναγνωρίζετε ότι ένας χρήστης επισκέπτεται μια σελίδα desktop από μια κινητή συσκευή και έχετε μια ισοδύναμη σελίδα κινητού σε μια διαφορετική διεύθυνση URL, ανακατευθύνετε το χρήστη σε αυτό το URL. Αυτό ώστε να μην εμφανιστεί ένα σφάλμα 404.
• Βαριές Εικόνες – Οι Βαριές εικόνες αυξάνουν το χρόνο φόρτωσης, όμως δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς από αυτές, δεδομένου ότι είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία μεταξύ κειμένου και βαριών εικόνων. Χρησιμοποιήστε ένα καλό εργαλείο για να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας. Και μετά να τις αποθηκεύσετε σε χαμηλή ανάλυση ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες λήψεις.
• Αποφύγετε plugins και pop-ups – Plug-ins όπως το Flash και το Java ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα στην κινητή συσκευή του χρήστη. Πάντα βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποιο περιεχόμενο που να μη λειτουργεί στη σελίδα σας για κινητές συσκευές. Αποφύγετε τη χρήση pop-ups σε σελίδες για κινητά επειδή αυτά τα pop-ups σε μια φορητή συσκευή κλείνουν με μεγάλη δυσκολία.
Κατά τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας για κινητή συσκευή, πάντα να έχετε κατά νου ότι ο χρήστης έχει περιορισμένο χώρο για να εργαστεί. Έτσι, θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν συντομότερος. Δημιουργώντας παράλληλα τίτλους, διευθύνσεις URL, και meta-περιγραφές. Φυσικά, χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την ουσία ή την ποιότητα των πληροφοριών.
Χρήσιμα Εργαλεία
Εδώ είναι μια λίστα με μερικά χρήσιμα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε πώς είναι οι ιστοσελίδες φιλικές προς κινητές συσκευές:
Google Webmaster Tools
– Χρησιμοποιήστε τα διαθέσιμα εργαλεία και τις τεχνικές της Google για να καταλάβετε τι πρέπει να χρησιμοποιείται. Και τι θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το σχεδιασμό ιστοσελίδων desktop, καθώς και για κινητές συσκευές.
Τα πιο χρήσιμα εργαλεία για αποτελεσματικό Mobile SEO
• Mobile Emulator – Σας επιτρέπει να δείτε πώς φαίνεται το site σας σε μια ευρεία ποικιλία κινητών συσκευών.
• Moz Local – Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να εξασφαλιστεί ότι το τοπικό σας SEO είναι σε τάξη.
• Responsive Web Design Testing Tool – Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να δείτε πώς ανταποκρίνεται το site σας σε μια ποικιλία κινητών συσκευών με διαφορετικά τυπικά μεγέθη οθόνης.