Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το SSL και το https.
Πριν από μόλις 1-1,5 χρόνο, το https συναντούσες κατά πλειοψηφία σε ιστοσελίδες τραπεζών, μεγάλων οργανισμών και κοινωνικών δικτύων όπως Facebook κλπ. Τώρα πλέον, το συναντάς σε μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων & e-shops, ενώ προβλέπεται πως σε μικρό χρονικό διάστημα https θα φέρει η πλειοψηφία των ιστοσελίδων λόγω των χρονικών περιθωρίων που στενεύουν και τις ανακοινώσεις της Google που στρέφει τους ιδιοκτήτες των ιστοτόπων σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο λόγος είναι ότι οι προδιαγραφές ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο αλλάζουν καθημερινά και το SSL πλέον θεωρείται βασικό και αναγκαίο για την ασφάλεια των χρηστών.
Έτσι, οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης πλέον χωρίζουν τις σελίδες σε ασφαλείς ιστοσελίδες ή μη ασφαλείς.
Ενώ η διάκριση θα περάσει και σε επόμενο επίπεδο με την εισαγωγή ενός κόκκινου χαρακτηριστικού X που θα εφιστά την προσοχή των χρηστών κατά την επίσκεψη τους στον συγκεκριμένο ιστότοπο λόγω του ότι δεν είναι ασφαλής. Είναι προφανές ότι αυτό θα λειτουργεί αποθαρρυντικά στον επισκέπτη και θα συγκαταλέγει την ιστοσελίδα μέσα στις υποψήφιες “επικίνδυνες”.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το SSL και το https
Πώς ξέρετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής; Είναι εύκολο να το δείτε και να το πείτε!
Μπορείτε να ελέγξετε τη διεύθυνση URL για το χαριτωμένο μικρό “s” στο τέλος του http και το εικονίδιο του λουκέτου δίπλα του.
Το http σημαίνει “Πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου”
Το https είναι Πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου με επίπεδο SSL (Secure Sockets Layer).
Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο κατά πόσο ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι. Διότι αν είναι, η σύνδεση είναι ασφαλής και τα προσωπικά σας στοιχεία. Καθώς και τα δεδομένα που εισάγετε στον ιστότοπο, όπως προσωπικές πληροφορίες επικοινωνίας, αριθμοί πιστωτικών καρτών κλπ. δεν είναι προσβάσιμες σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες – αλλά αν αυτό δεν συμβαίνει, η συνεδρία σας δεν είναι ασφαλής και οι προσωπικές σας πληροφορίες είναι ευάλωτες σε υποκλοπείς & hackers.
Μπορεί προς το παρόν να είναι εντάξει να επισκέπτεστε ιστοσελίδες που δεν είναι ασφαλείς. Αλλά να είστε προσεκτικοί σχετικά με την εισαγωγή οτιδήποτε πληροφοριών σχετικές με τον εαυτό σας σε αυτούς τους ιστότοπους, όταν βλέπετε αυτό το μήνυμα:
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το SSL και το https
Σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε την επέκταση htpps Everywhere extension του Google Chrome. Αυτή η επέκταση κάνει πιο ασφαλή τη σύνδεσή σας με οποιονδήποτε ιστότοπο, αν και δεν αποτελεί υποκατάστατο σύνδεσης SSL.
Μπορείτε πιθανώς να δείτε αν ο ιστότοπος που θα επισκεφθείτε διαθέτει ή όχι πιστοποιητικά ασφαλείας. Εάν ένας ιστότοπος που έχετε στην κατοχή σας δεν διαθέτει πιστοποιητικό SSL, πρέπει να κάνετε giddy-up και να το αποκτήσετε. Η εταιρεία φιλοξενίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το πιστοποιητικό στον ιστότοπό σας.
Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε μια αποκλειστική διεύθυνση IP για να χρησιμοποιήσετε τα πιστοποιητικά SSL. Αλλά η τοποθέτησή τους θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της αναβάθμισης του πακέτου φιλοξενίας. Θα πρέπει να αγοράσετε το Πιστοποιητικό SSL, το οποίο έχει μικρό κόστος, ανάλογα το πακέτο που θα διαλέξετε.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το SSL, το https & το http
Το πλεονέκτημα της προσθήκης κρυπτογράφησης https στον ιστότοπό σας είναι ότι η Google ανταμείβει ιστότοπους που έχουν αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με μια ώθηση στην κατάταξη αναζήτησης. Είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που βοηθούν τα αποτελέσματα κατάταξης SEO της Google. Αντίστοιχα, οι σελίδες που δεν εναρμονίστηκαν με το νέο πρότυπο από 1/1/2017, θα χάνουν ranking μέχρι να τοποθετήσουν SSL.
Είναι βέβαιο πως βάση των νέων προδιαγραφών και σχετικά σύντομα, ιστοσελίδα χωρίς πιστοποιητικό SSL δεν θα εμφανίζεται καν!
Pro συμβουλή: Μόλις αναβαθμίσετε επιτυχώς τον ιστότοπό σας σε https, θα θέλετε να ενημερώσετε τη διεύθυνση ιστότοπου Webmasters Tools, ώστε να έχετε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπό σας. Είναι κάτι που από τους 10 developer δεν κάνει κανείς γιατί απλά δεν το σκέφτηκε!
*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση. Εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.