Pillar page: Γιατί είναι σημαντική για το SEO;

Τι είναι άραγε η Pillar page και για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική για το SEO και το marketing; Γιατί αυτός ο νέος όρος χρησιμοποιείται συχνά τελευταία και έχει δημιουργήσει τόσα ερωτήματα; Ποια είναι η μορφή της pillar page και ποιά η χρησιμότητά της;

Νόμιζες ότι κατάλαβες το SEO; Θεωρούσες ότι έχει συγκεκριμένες τακτικές για να πετύχεις καλύτερο ranking στις σελίδες αποτελεσμάτων, είναι αποδεδειγμένο ότι τα πάντα αλλάζουν διαρκώς. Ο τρόπος που κάνουν search οι χρήστες έχει αλλάξει, το ίδιο και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων αναζήτησης. ‘Ετσι δημιουργήθηκε η θεωρία των pillar pages.

Τι είναι η Pillar page;

Η Pillar Page αποτελεί κεντρική σελίδα περιεχομένου, η οποία παρουσιάζει όλες τις πτυχές ενός θέματος, με αναφορές που έχουν τη μορφή ξεχωριστών άρθρων και blog posts (cluster content). Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται (μέσω hyperlinks) με το βασικό θέμα της σελίδας και είναι βασισμένα σε συγκεκριμένα keywords.

Οι pillar pages είναι πιο μεγάλες από την τυπική σελίδα ενός blog, κι αυτό γιατί πρέπει να καλύπτουν ευρέως ένα topic. Βέβαια το περιεχόμενό τους δεν χρειάζεται να αναλύεται εις βάθος. Σκοπός είναι να δημιουργήσεις μια pillar page που να απαντά σε γενικές ερωτήσεις γύρω από ένα θέμα και να φτιάξεις cluster content που θα απαντά σε πιο συγκεκριμένες απορίες.

Φαντάσου την pillar page σαν το κέντρο ενός τροχού. Η υποστήριξη της, όπως οι ακτίνες σε έναν τροχό, είναι τα άρθρα, τα blog posts, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχεις στη διάθεσή σου. Κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια περιεχομένου συνδέονται άμεσα με την pillar page. Είναι η βάση γύρω από την οποία χτίζεται ένα topic cluster.

Τι είναι τα Topic clusters;

Τα topic clusters είναι θεματικές ενότητες περιεχομένου, που οργανώνονται γύρω από ένα βασικό keyword/topic. Το περιεχόμενο αυτό συνήθως αποτελείται από long tail keywords, τα οποία χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι χρήστες όταν κάνουν search. Όλο αυτό γίνεται προκειμένου να προκειμένου να βρουν την πληροφορία που επιθυμούν.

Η μέθοδος των topic clusters είναι μια στρατηγική SEO. Κυρίως εστιάζει σε θέματα content, στη βελτίωση του design του website και στην ενίσχυση της προβολής του στις μηχανές αναζήτησης. Η δομή του μοντέλου βασίζεται στην pillar page, που σκιαγραφεί γενικά το θέμα που αναπτύσσεται. To topic cluster συνδέεται με την pillar page και αντιστρόφως, πάντοτε με τη χρήση ενός hyperlinked keyword. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η απαραίτητη ώθηση στον ‘’αγώνα’’ για θετικότερα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πως θα δημιουργήσεις μια Pillar page για το website σου;
– Βρες τη στρατηγική σου

O στρατηγικός προγραμματισμός πρέπει να είναι επιτυχημένος. Για να το καταφέρεις θα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου για το SEO και το content. Καλό θα ήταν να επικεντρωθείς στα topics για τα οποία θέλεις να βελτιώσεις το ranking. Στη συνέχεια επέκτεινε την έρευνα σου σε αντίστοιχα keywords για να δημιουργήσεις τα αντίστοιχα υποθέματα.

– Δημιούργησε ένα Topic Cluster

Έφτασε η στιγμή να δημιουργήσεις το περιεχόμενο που θα αναπτυχθεί μέσω της pillar page αλλά και να το διασυνδέσεις. Διεξάγοντας έναν πλήρη έλεγχο στο website, θα μπορέσεις να προσδιορίσεις το περιεχόμενο που χρειάζεται να δημιουργήσεις σε σχέση με το ήδη υπάρχων. Αυτός ο έλεγχος πρέπει να καλύπτει λίγο πολύ τα πάντα, από τις σελίδες του website, μέχρι τα blog posts και τις προσφορές περιεχομένου.

Έτσι θα προκύψει ένα ευρύτερο topic, ώστε να προσφέρει υλικό για τις επιμέρους σελίδες του topic cluster. Θα πρέπει όμως να μην είναι τόσο ευρύ, ώστε να μην μπορείς να το παρουσιάσεις περιεκτικά σε μία μόνο σελίδα.

– Δημιούργησε την Pillar page

Μια αποτελεσματική pillar page πρέπει να απαντάει σε κάθε πιθανή ερώτηση γύρω από το topic της. Αρχικά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας πίνακας περιεχομένων. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει κλικ και να οδηγηθεί σε αυτήν από τη σελίδα αποτελεσμάτων. Από την pillar page, μπορεί να βρει όλο και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματά του σε σελίδες που περιλαμβάνουν το πιο αναλυτικό cluster content.

Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορείς να χτίσεις το authority της επιχείρησής ή του brand σου. Σίγουρα θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο για να κατανοήσεις πλήρως τη φιλοσοφία δημιουργίας pillar page και topic clusters,

Να θυμάσαι η pillar page αποτελεί τη βάση του υπόλοιπου περιεχομένου σου. Έτσι θα μπορέσεις να κερδίσεις την προσοχή του κοινού σου!

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση. Αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο. Τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.