Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι είναι μια ιστοσελίδα one scroll (άπειρο scrolling [κύλιση]) με το που σκέφτονται το Facebook. Το one scroll είναι ένα είδος διαμόρφωσης ιστοσελίδας όπου οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν scroll ενώ καινούργιες πληροφορίες εμφανίζονται συνέχεια. Υπάρχουν αμέτρητες σελίδες, οπότε δεν χρειάζεται η επιλογή “επόμενη σελίδα” για να δείτε περισσότερα.

Το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, το Pinterest και το Instagram είναι τέλεια παραδείγματα. Το θέμα όμως είναι ότι το one scroll δεν είναι η σωστή επιλογή για κάθε επιχείρηση. Αν θα πρέπει να το υιοθετήσετε ή όχι εξαρτάται από τους στόχους σας και το είδος των πληροφοριών που θέλετε να δώσετε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας.

Ιστοσελίδα one scroll: Τα θετικά

  • Είναι τέλειο για κινητά. Είναι δύσκολο όταν κάποιος είναι στο κινητό του να κάνει κλικ στην επιλογή “επόμενη σελίδα”, η οποία εμφανίζεται με πολύ μικρά γράμματα.
  • Κρατάει τους χρήστες απασχολημένους. Είναι πολύ συνηθισμένο κάποιος να συνεχίζει να κάνει scroll χωρίς να το συνειδητοποιεί, ενώ το “δείτε περισσότερα” σπάει την εμπειρία.
  • Δουλεύει πολύ καλά εάν έχετε πολλά δεδομένα. Μπορείτε να δείξετε πολύ περιεχόμενο κάθε φορά, οπότε είναι υπέροχο εάν έχετε να παράγετε πολλές πληροφορίες.
  • Μπορείτε να διαχειρίζεστε τις πληροφορίες την στιγμή που έρχονται. Το ατελείωτο scroll κάνει update στο περιεχόμενο κατευθείαν, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ τις ιστοσελίδες που βασίζονται σε συνεχή ροή πληροφοριών.

Tα μειονεκτήματα

  • Οι χρήστες δεν μπορούν να ψάξουν για κάτι συγκεκριμένο. Χρειάζεται να κάνεις συνέχεια scroll εάν ψάχνεις για κάτι συγκεκριμένο ή κάτι που είδες νωρίτερα.
  • Οι χρήστες δεν μπορούν να παραλείψουν πληροφορίες. Κάποιοι χρήστες αυτό το θεωρούν πολύ εκνευριστικό
  • Η ιστοσελίδα σας δεν θα έχει υποσέλιδο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βάλετε τις πληροφορίες που είχατε στο υποσέλιδο σε κάποια επικεφαλίδα, κάτι το οποίο μπορεί να μην ταιριάζει ή να φαίνεται περίεργο.
  • Το ατελείωτο scroll είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί JavaScript. Εάν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το JavaScript ή εάν είστε επιφυλακτικοί σχετικά με το μέλλον του τότε αυτή η διαμόρφωση δεν είναι ιδανική.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.