6 tips για να απογειώσεις το Newsletter!

Στο παρακάτω άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σου 6 tips για να απογειώσεις το open rate του newsletter σου. Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πώς θα κάνεις το newsletter σου να έχει τις επιθυμητές, αναγνώσεις. Ένας απλός οδηγός με tips είναι το καλύτερο για να βασιστείς και να δημιουργήσεις το newsletter που επιθυμείς.

Προσπαθείς να πουλήσεις περισσότερα προϊόντα ή απλώς να παραμείνεις “top-of-mind” για το target κοινό σου; H λύση σίγουρα είναι το newsletter. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους email που αποστέλλονται καθώς και ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία του digital marketing. Ταυτόχρονα όμως, τα newsletter έχουν και τη δυσκολία τους για να τα δημιουργήσεις.

Τί είναι ένα Newsletter;

Το newsletter είναι ένα email που αποστέλλεται σε ήδη πελάτες σου ή ενδιαφερόμενους που έχουν κάνει subscribe. Συνήθως παρουσιάζει με ενδιαφέρον περιεχόμενο ανακοινώσεις ή προσφορές του brand. Σίγουρα το newsletter είναι χρήσιμο για να κρατάς το κοινό σου ενήμερο και να κερδίζεις επισκεψιμότητα στο site.

Θέλεις να πετύχεις το απόλυτο νέο newsletter ή να κάνεις κάποιες αλλαγές σε ένα παλαιότερο; Είναι βέβαιο ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, μπορεί να νιώθεις ότι «χάνεσαι» στη διαδικασία.

Ακολούθησε λοιπόν τα παρακάτω βήματα για να κάνεις τη δουλειά σου λίγο πιο εύκολη!

Πως θα δημιουργήσεις το τέλειο Newsletter;

● Επίλεξε το στόχο του newsletter

Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις το περιεχόμενο του newsletter θα πρέπει πρώτα να έχεις αποφασίσει ποιος θα είναι ο στόχος του. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα newsletter είναι ότι συχνά δεν είναι εστιασμένα για το τι ακριβώς θέλουν να προωθήσουν.

Η επιλογή του στόχου ενός newsletter είναι μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί προσεκτική σκέψη και στρατηγική προσέγγιση. Αυτό μπορεί να είναι η ενημέρωση των αναγνωστών για τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, η προώθηση προσφορών και εκπτώσεων. Ακόμα αποσκοπεί στο rebranding μιας επιχείρησης ή στην παροχή ποιοτικού περιεχομένου στους αναγνώστες.

Για να επιλέξεις τον κατάλληλο στόχο για το newsletter, πρέπει να γνωρίζεις καλά το κοινό σου και τις ανάγκες του. Μπορείς να αναλύσεις τα δεδομένα και να πραγματοποιήσεις έρευνα από το κοινό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους. Έτσι θα προσαρμόσεις το στόχο του newsletter αναλόγως.

Ανεξάρτητα από τον σκοπό του ενημερωτικού δελτίου, μπορεί να πρόκειται για ενημέρωση, συμπλήρωση φόρμας, επίσκεψη σε μια landing page ή πωλήσεις. Σημαντικό είναι να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο θέμα και τον στόχο που έχεις.

● Το περιεχόμενο να είναι 90% εκπαιδευτικό και 10% διαφημιστικό

Οι πιθανότητες είναι ότι οι συνδρομητές του newsletter σου δεν θέλουν να ακούνε για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου συνεχώς. Δεν γίνεται να κάνεις τόσο πολύ διαφημιστική προβολή, γιατί θα προκαλέσεις τα λάθος αποτελέσματα. Είναι βέβαιο ότι δεν θές να τους αποσυντονίσεις αλλά να τους κάνεις να αλληλεπιδράσουν.

Προσπάθησε να απαλλαγείς από την αυτοδιαφήμιση. Επικεντρώσου στην αποστολή εκπαιδευτικών newsletter με έγκυρες πληροφορίες στους συνδρομητές σου.

● Γίνε δημιουργικός με το email subject line

Ακόμη και αν οι συνδρομητές σου εγγραφούν για τα email σου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τα ανοίξουν μόλις τα λάβουν. Πολλοί marketers προσπαθούν να αυξήσουν την εξοικείωση με τους συνδρομητές τους διατηρώντας το ίδιο subject line κάθε φορά.

Ας το παραδεχτούμε, αυτά τα subject lines παλιώνουν για τους συνδρομητές και γρήγορα. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει κανένα κίνητρο από την αρχή για να κάνουν κλικ στο συγκεκριμένο email. Θα ήταν καλό να προσπαθήσεις να έχεις μια διαφορετική, δημιουργική, προσέγγιση για το subject line του newsletter.

Πρόσθεσε emoji, με μέτρο ώστε να τραβήξεις την προσοχή και κράτησε το μέγεθος του θέματος μικρό ώστε να χωράει σε όλες τις οθόνες.

● Σχεδίασε το εικαστικό

Το template που χρησιμοποιείς μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το στόχο και το περιεχόμενο κάθε newsletter. Αποφάσισε τη μορφή που ταιριάζει καλύτερα, προσπάθησε να κρατάς το εικαστικό σε minimal πλαίσια. Έτσι θα αποφύγεις την περίπτωση το newsletter να βγει κάπως ‘’ακατάστατο’’. Πέρα από αυτά πρέπει να έχεις υπόψιν, ότι ο τρόπος που εμφανίζεται είναι διαφορετικός για desktop και κινητά.

● Σιγούρεψε ότι γίνεται εύκολα unsubscribe

Σου φαίνεται κάπως περίεργο το να κάνει κάποιος εύκολα unsubscribe; Είναι το κλειδί αν θέλεις να διατηρήσεις μια ενεργή, αφοσιωμένη λίστα συνδρομητών. Η ύπαρξη μιας εύκολης και γρήγορης διαδικασίας διαγραφής θα σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι το email δεν θα χαρακτηριστεί ως SPAM.

● Διάλεξε τη λίστα και το χρόνο αποστολής

Κάθε αποστολή που κάνεις μπορεί να μην απευθύνεται σε ολόκληρη τη λίστα subscribers που έχεις μαζέψει. Στείλε τα newsletters στοχευμένα στο σωστό segment για να πετύχεις περισσότερα κλικ άρα και αποτελέσματα, χωρίς να γίνεσαι κουραστικός.

Επιπλέον πρέπει να δώσεις έμφαση στην ώρα και τη μέρα που θα κάνεις την αποστολή του. Μετά από μερικές απόπειρες θα πρέπει να ξέρεις ποια είναι η ιδανική στιγμή για να στείλεις ώστε να μην καταλήξει στα αδιάβαστα.

Το newsletter είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν και θέλουν να συμπεριλάβουν στο marketing πλάνο τους. Είναι δύσκολο όμως να δημιουργήσεις εύκολα ένα επιτυχημένο newsletter για το brand σου.

Χρησιμοποίησε τα παραπάνω tips για έμπνευση και αναμφίβολα θα φτιάξεις ένα newsletter με σίγουρη επιτυχία!

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση. Αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο. Τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.