Τι μπορείτε να κάνετε αν η σελίδα σας πέσει θύμα επίθεσης αρνητικού SEO.

Πώς θα καταλάβετε εάν η ιστοσελίδα σας έχει δεχθεί επίθεση;

Οι περισσότερες αρνητικές επιθέσεις SEO γίνονται με τη μορφή hack ολόκληρης ιστοσελίδας, spammy links, και ψεύτικων reviews.

Σε περίπτωση αρνητικού SEO θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιστότοπός σας έχει δεχθεί επίθεση. Η τακτική συντήρηση του ιστότοπου, οι συνεχείς αναβαθμίσεις των theme ή των plugin που έχετε, μπορεί να εντοπίσουν και να σας προφυλάξουν από τυχόν ύποπτη δραστηριότητα. Ή ζητήματα μορφοποίησης και κωδικοποίησης που προκαλούνται από την προσβολή του ιστότοπου.

Τι μπορείτε να κάνετε αν η σελίδα σας πέσει θύμα επίθεσης αρνητικού SEO

Εξερευνώντας τα αναλυτικά στοιχεία της ιστοσελίδας και παρατηρώντας απότομες αυξήσεις ή μειώσεις στην επισκεψιμότητα του ιστότοπου και το ποσοστό εγκατάλειψης, αυτά είναι “κόκκινες σημαίες” που υποδηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει.

Να παρακολουθείτε συνεχώς τους συνδέσμους σας

Η εκτέλεση τακτικών ελέγχων στους συνδέσμους του ιστοτόπου σας είναι ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό ύποπτων, δυνητικών αρνητικών δραστηριοτήτων SEO. Η τακτική παρακολούθηση του προφίλ του συνδέσμου σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μια πιθανή επίθεση νωρίς. Ώστε να την αποτρέψετε από το να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το digital marketing διαθέτει την υπηρεσία εύρεσης κακόβουλων links αλλά και υπηρεσία ελέγχου όλων των links που διαθέτει η ιστοσελίδα σας. Συμβουλευτείτε ένα γραφείο digital agency.

Τι μπορείτε να κάνετε αν η σελίδα σας πέσει θύμα επίθεσης αρνητικού SEO

Τι πρέπει να αναζητήσετε ειδικότερα;

Όταν εξετάζετε τα αναλυτικά στοιχεία του ιστοτόπου σας, ένα ιδανικό, κανονικό γράφημα θα παρουσιάσει σταδιακή αύξηση των backlinks και των συνδέσμων domain.

Εάν το γράφημα για τον ιστότοπό σας εμφανίζει απότομες αυξήσεις ή μειώσεις, προσέξτε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν παρατηρήσετε απότομες αυξήσεις. Ή μειώσεις όταν δεν έχετε δουλέψει για τη δημιουργία συνδέσμων. Αυτές είναι μεγάλες “κόκκινες σημαίες”.

Πόσο γρήγορος είναι ο ιστότοπός σας;

Αν παρατηρήσετε ξαφνική επιβράδυνση στην ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπού σας, είναι πιθανό αυτός να έχει προσβληθεί από ιό, επίθεση χάκερ είτε από αρνητικό SEO.

Μια στρατηγική αρνητικού SEO περιλαμβάνει την ανίχνευση ενός ιστότοπου. Αυτή η “δυναμική” ανίχνευση του ιστότοπου θέτει ένταση στον εξυπηρετητή ιστού. Προκαλώντας έτσι την επιβράδυνση ή ακόμα και το downtime του ιστότοπου. Ο λόγος είναι απλός. Δεκάδες χιλιάδες ψεύτικοι χρήστες, δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα ερωτήματα. Ενώ δείχνουν ότι επισκέπτονται άπειρες σελίδες ανά δευτερόλεπτο. Η πίεση είναι τεράστια κι ακόμα και ο καλύτερος server καταρρέει.

Η ταχύτητα του ιστότοπού σας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατάταξης για τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν δεν επικοινωνήσετε αμέσως με τον πάροχο φιλοξενίας ή τον webmaster σας, θα έχετε πολλούς απογοητευμένους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Kαι μειωμένη κατάταξη αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Παρακολουθήστε το ποσοστό των clicks στον ιστότοπο σας (CTR)

Η αναλογία κλικ είναι ένας καλός δείκτης για το αν προσελκύετε τους σωστούς επισκέπτες στον ιστότοπο. Kαι για το εάν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας είναι αυτό που αναζητούν οι επισκέπτες. Αν προσελκύετε λάθος κοινό ή εάν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας δεν είναι ενδιαφέρον, σχετικό ή χρήσιμο για το κοινό, η αναλογία CTR.

Εάν είστε συνεπείς στην παραγωγή του ίδιου τύπου περιεχομένου και έχετε κάνει επαρκή έρευνα κοινού, το ποσοστό κλικ μέσω του λογαριασμού σας θα είναι υψηλό. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική μείωση του CTR στον ιστότοπό σας, κάτι δεν πάει καλά.

Από την άλλη, ένα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης (το οποίο συνδυάζεται με χαμηλό CTR) μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει σημειωθεί αρνητική επίθεση SEO στον ιστότοπό σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα του ποσοστού εγκατάλειψης μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ψευδών SERP που δημιουργήθηκαν από κακόβουλα bots.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση. Εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.