Γράφει ο Χρήστος Καραχάλιος, Web & Social Media Expert στην εταιρεία VNG Digital Marketing Group.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες καταλόγων sites & blogs  που συνήθως ταξινομούν τις καταχωρημένες σελίδες ανά θεματική-επαγγελματική κατηγορία.

Οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων μπορούν να καταχωρήσουν την ιστοσελίδα τους ή το προσωπικό τους ιστολόγιο. Η χρησιμότητα της αναφοράς σε κάποιο κατάλογο ιστοσελίδων είναι προφανής και έχει να κάνει με τη δημιουργία αναφορών για την ιστοσελίδα και πολλές φορές και τη δημιουργία backlinks σε τρίτες ιστοσελίδες.

Η αναφορά ενός site σε μια ιστοσελίδα καταλόγου από μόνο του σίγουρα δε θεωρείται προώθηση της ιστοσελίδας και δε δίνει κάποιο ιδιαίτερο όφελος, πλην της παρουσίας της ιστοσελίδας με ακόμα μια αναφορά. Σίγουρα όμως, δεν κάνει κακό οπότε δεν έχουμε λόγο να μην το δοκιμάσουμε, αφού στην πλειοψηφία τους οι καταχωρήσεις είναι δωρεάν.

Οι χρήστες που θα επισκεφτούν ένα κατάλογο ιστοσελίδων, έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ιστοσελίδες που δε γνώριζαν ότι υπήρχαν, ενώ είναι πιθανό να τις βρουν χρήσιμες.

Επιπλέον, υπάρχουν κατάλογοι ιστοσελίδων που περιλαμβάνουν και επιπλέον στοιχεία, όπως την κατάταξη των ιστοσελίδων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το page rank της ιστοσελίδας κ.α. δίνοντας πληρέστερη εικόνα στο χρήστη. Γενικά, τα γραφεία digital marketing συνηθίζουν να καταχωρούν τις ιστοσελίδες των πελατών τους σε site με καταλόγους ιστοσελίδων, ως ένα ανέξοδο πρώτο βήμα.

Σαφώς, από μόνη της η ενέργεια δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα, όμως είναι γενικά μια απλή λύση που δεν χάνετε κάτι εκτός από το χρόνο σας για να την υιοθετήσετε.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.