Γιατί είναι σημαντικό το sitemap;

Ένα sitemap είναι ένα αρχείο όπου μπορείτε να καταγράψετε τις σελίδες της ιστοσελίδας σας για να γνωστοποιήσετε στην Google και στις άλλες μηχανές αναζήτησης πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας, που προκύπτει από τη σωστή σχεδίαση της ιστοσελίδας σας.  Τα web crawlers των ιστοσελίδων, όπως το Googlebot, διαβάζουν αυτό το αρχείο ώστε να μπορούν να κάνουν crawl πιο έξυπνα στην ιστοσελίδα σας.

Επίσης, το sitemap σας μπορεί να παρέχει πολύτιμα metadata τα οποία σχετίζονται με τις σελίδες που καταγράφετε στο sitemap: Metadata είναι οι πληροφορίες για μία σελίδα, όπως για παράδειγμα για την αναβάθμιση ιστοσελίδας, το πότε μία σελίδα αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά, πόσο συχνά αλλάξει και την σημασία της σελίδας σε σχέση με τα άλλα URLs σε αυτή την ιστοσελίδα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα sitemap για να παρέχετε Metadata στην Google σχετικά με το ειδικό περιεχόμενο που μπορεί να εμφανίζεται στις σελίδες σας, όπως για παράδειγμα εικόνες, video και περιεχόμενο προσβάσιμο από κινητές συσκευές.

Γιατί είναι σημαντικό το sitemap;

Ένα sitemap μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του crawling της ιστοσελίδας σας, ιδιαίτερα εάν:

Η ιστοσελίδα σας είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί για αυτό τον λόγο τα crawlers να παραλείψουν καινούργιες ή πρόσφατα αναβαθμισμένες σελίδες.

Η ιστοσελίδα σας έχει μεγάλο αρχείο από σελίδες περιεχομένου οι οποίες είναι απομονωμένες ή δεν συνδέονται καλά μεταξύ τους. Εάν οι σελίδες στην ιστοσελίδα σας δεν αναφέρονται φυσικά η μία στην άλλη, μπορείτε να τις καταγράψετε σε ένα sitemap ώστε να σιγουρευτείτε ότι η Google δεν θα τις παραβλέψει.

Η ιστοσελίδα σας είναι καινούργια και έχει μερικά εξωτερικά links. Το Googlebot και τα άλλα web crawlers ψάχνουν στο διαδίκτυο ακολουθώντας links από την μία σελίδα στην άλλη. Οπότε, η Google μπορεί να μην ανακαλύψει τις σελίδες σας ένα καμία άλλη ιστοσελίδα δεν συνδέεται μαζί τους.

Η χρήση ενός sitemap δεν εγγυάται ότι θα γίνει crawl σε όλα τα στοιχεία της ιστοσελίδας σας. Η διαδικασία βασίζεται σε περίπλοκους αλγόριθμους. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις η ιστοσελίδα σας θα επωφεληθεί από την χρήση ενός sitemap.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση. Εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.