Ταχύτητα ιστοσελίδας: Ένα απλό tip για πιο γρήγορο site.

H ταχύτητα ιστοσελίδας είναι ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο τόσο για την εμπειρία του χρήστη, όσο και για την αξιολόγηση αυτής από τις μηχανές αναζήτησης.

Έχεις κουραστεί να βλέπεις τους χρόνους φόρτωσης της ιστοσελίδας σου να μειώνονται; Αν ναι, ίσως ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με την ταχύτητα του website σου και την αύξηση της, απλά βελτιστοποιώντας τις εικόνες. Άλλωστε, αφού είναι γνωστό ότι η ταχύτητα ιστοσελίδας αποτελεί βασικό στοιχείο για μιας ελκυστικής εμπειρίας για τους επισκέπτες, γιατί να μην έχεις και εσύ ένα πραγματικά γρήγορο site;

Σύμφωνα με τη Google οι ιστότοποι που χρειάζονται πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να φορτώσουν, παρουσιάζουν 123% μείωση των επισκεπτών. Τα website με εικόνες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολία στη βελτίωση της ταχύτητας τους.

Ταχύτητα ιστοσελίδας: Ποια είναι τα βήματα για να βελτιστοποιήσεις τις εικόνες γρήγορα και εύκολα;

Αρχικά τι εννοούμε με τον όρο βελτιστοποίηση εικόνας ή image optimization, διαδικασία που βοηθάει να το site μας να φορτώνει πιο γρήγορα;

Είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας εικόνας για χρήση στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη συμπίεση του μεγέθους του αρχείου, την αλλαγή της μορφής της εικόνας και την αλλαγή των διαστάσεων της.

Όταν γίνεται σωστά, μπορεί να μειώσει δραστικά το μέγεθος των εικόνων. Είτε σε kilobytes ή megabytes, χωρίς να επηρεάσει τον τρόπο εμφάνισής τους στον ιστότοπό.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι το site είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορο. Εάν οι εικόνες δεν είναι σωστά βελτιστοποιημένες, μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στους χρόνους φόρτωσης και μειωμένη απόδοση της σελίδας.

Τώρα που κατάλαβες πως λειτουργεί η διαδικασία ας δούμε κάποια tips για τη βελτιστοποίηση των εικόνων.

Ταχύτητα ιστοσελίδας: Διάλεξε τη σωστή μορφή εικόνας

Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι οι JPG, PNG, GIF και SVG. Κάθε τύπος αρχείου έχει μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το JPG είναι η προεπιλεγμένη μορφή εικόνας που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα τηλέφωνα. Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και αναλύσεων. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για εικόνες που περιλαμβάνουν κάποιο κείμενο ή για εικόνες που θέλουμε να ενσωματωθούν σε ένα διαφορετικό background. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποιότητα της εικόνας μπορεί να αλλοιωθεί όταν συμπιεστεί.

Το PNG είναι μια άλλη δημοφιλής μορφή εικόνας που είναι καταλληλότερη για γραφικά και λογότυπα.

Υποστηρίζει διαφάνεια και παράγει πιο ευκρινές αποτέλεσμα από το JPG. Παρ’ όλα αυτά, δεν υποστηρίζει αρκετό εύρος χρωμάτων και έχει μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων που αν ανέβουν σε ένα site χωρίς επεξεργασία, θα αυξήσουν δραματικά το χρόνο φόρτωσης του.

Τα GIF χρησιμοποιούνται συχνά για απλά κινούμενα σχέδια και γραφικά, υποστηρίζοντας έως και 256 χρώματα. Τα αρχεία του ποικίλουν σε διαστάσεις από πολύ μικρά ως και πολύ μεγάλα, ανάλογα το περιεχόμενο.

Τέλος, το SVG είναι η καλύτερη επιλογή για διανυσματικές εικόνες που απαιτούν πολλές λεπτομέρειες χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Ταχύτητα ιστοσελίδας: 3 βήματα για πιο γρήγορο site

#1 Συμπίεσε τις εικόνες

Η συμπίεση είναι η διαδικασία ελάττωσης του όγκου των δεδομένων που καταλαμβάνει η εικόνα. Αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να επηρεαστεί ο τρόπος που εμφανίζεται στην οθόνη. Η συμπίεση των εικόνων πριν από το upload τους στον ιστότοπο είναι απαραίτητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διατίθενται διάφορα εργαλεία και υπηρεσίες για τη συμπίεση εικόνων. Αυτά μπορούν να τις βελτιστοποιήσουν με ελάχιστη προσπάθεια, χωρίς να χάσεις πολύτιμο χρόνο.

#2 Άλλαξε το μέγεθός τους

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις τον όγκο των δεδομένων μιας εικόνας είναι να μειώσεις τις διαστάσεις και το μέγεθος pixel της. Έτσι θα καταλαμβάνει λιγότερο χώρο αλλά θα εξακολουθεί να φαίνεται ποιοτική. Κάνε αυτή την ενέργεια πριν την ανεβάσεις στον ιστότοπό σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο όπως το Photoshop. Είτε για να αλλάξεις το μέγεθος χειροκίνητα είτε για να περικόψεις τις εικόνες ανάλογα με τις ανάγκες σου.

#3 Χρησιμοποίησε Lazy Loading

Το Lazy Loading είναι η διαδικασία σταδιακής φόρτωσης και εμφάνισης των εικόνων μόνο όταν ο χρήστης κάνει σκρολ. Αυτό, σου επιτρέπει να δώσεις προτεραιότητα στον τρόπο που θα φορτώνονται οι εικόνες. Έτσι, ορισμένα στοιχεία της σελίδας θα εμφανίζονται πρώτα για ταχύτερη εμπειρία χρήσης.

Ταχύτητα ιστοσελίδας: Ένα απλό tip για πιο γρήγορο site

Ανάλογα σε τι είναι γραμμένο το site σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα έτοιμο plugin ή να γράψεις κώδικα χρησιμοποιώντας JavaScript και HTML για να εφαρμόσεις αυτό το είδος φόρτωσης.

Ακολουθώντας τα παραπάνω tips, μπορείς να επιταχύνεις το site σου, παρέχοντας στους επισκέπτες μια πραγματικά καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Η βελτιστοποίηση εικόνων, παρότι είναι μια απλή διαδικασία, λόγω του χρόνου και της φροντίδας που απαιτείται, είναι το συνηθέστερο χαρακτηριστικό που λείπει από τις περισσότερες ιστοσελίδες, αφού οι περισσότεροι developer, ιδίως σε project μικρού προϋπολογισμού, δεν ασχολούνται.

Βέβαια αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διασφάλισης της ταχύτητας και της απόδοσης ενός site, οπότε είναι καλό να το έχετε πάντα στο μυαλό σας.

Μην παραλείπετε ποτέ να κάνετε τη βελτιστοποίηση εικόνων μέρος της στρατηγικής και της καθημερινότητας για το website σας.

 

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.