Web design: Ποιες είναι κυρίαρχες τάσεις για το 2024

Η επόμενη φάση του διαδικτύου έφτασε και στις τάσεις web design. Οι ψηφιακές τάσεις αντικατοπτρίζουν την αναδυόμενη τεχνολογία και την επιρροή της στην κοινωνία. Αδιαμφισβήτητα το περασμένο έτος έδωσε στους σχεδιαστές άφθονο υλικό για να δουλέψουν.

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις που συνέβησαν έδωσαν νέο χαρακτήρα στις τάσεις Web design. Έχουν σκοπό κυρίως, να αναδείξουν την εμβύθιση, την προσομοίωση και τις κινηματογραφικές τεχνικές. Περιορίζονται λιγότερο στο άμεσο και τοπικό, καθώς η αισθητική καινοτομία γίνεται μια ταχεία, παγκόσμια προσπάθεια.

Για το 2024 οι τάσεις του Web design επικεντρώνονται στα εντυπωσιακά animations, minimal εμφανίσεις, καθώς επίσης δεν λείπει το 90s στοιχείο.

Ποιες είναι οι 5 καλύτερες τάσεις Web design για το 2024;

1. Αποκαλύψεις προϊόντων με animation

Η animated αιώρηση ήταν πάντα εξαιρετικά χρήσιμη για λεπτές μικρο-αλληλεπιδράσεις, κρατώντας τον επισκέπτη παθητικά απασχολημένο. Το 2024 όμως, μετατρέπουν συνηθισμένα στοιχεία της σελίδας σε εκθαμβωτικές αποκαλύψεις προϊόντων.

Η τάση αυτή του Web design επιτυγχάνει ταυτόχρονα πολλούς στόχους. Υποστηρίζει την ταχύτερη περιήγηση, παρέχοντας και ένα teaser του προϊόντος για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ενισχύει μια μίνιμαλ διεπαφή, δείχνοντας τις φωτογραφίες μία μία και διατηρώντας τη σελίδα απαλλαγμένη από ακαταστασία εικόνων.

Web design: Ποιες είναι κυρίαρχες τάσεις για το 2024

Είναι φανερό ότι οι αποκαλύψεις προϊόντων με animation δημιουργούν μια αίσθηση ανακάλυψης. Πράγματι κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να συνεχίσει την εξερεύνηση για να βρει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις.

2. Parallax scrolling

Tο “Parallax effect” είναι ένα εντυπωσιακό εφέ κατά το scrolling. Αφορά τεχνική κινούμενων εικόνων όπου τα στοιχεία του προσκηνίου κινούνται ταχύτερα από τα στοιχεία του φόντου, δημιουργώντας μια αίσθηση ρεαλισμού και βάθους.

Η παράλλαξη και η κίνηση ζωντανεύουν τις ιστοσελίδες. Το parallax scrolling οδηγεί τον επισκέπτη προς τα μέσα ή προς τα έξω από τη γραμμή του ορίζοντα. Έτσι δημιουργείται μια ξαφνική τρισδιάστατη κίνηση, που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται ότι ταξιδεύουν προς το άγνωστο.

3. Back to the 90s

Το ρετρό της δεκαετίας του ’90 αποτέλεσε έμπνευση στις τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων πέρυσι. Το 2024, αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης! Σκοπός της αισθητικής αυτής είναι να δώσει στο χρήστη αυτό το οικείο, ζεστό συναίσθημα της νοσταλγίας.

Η νοσταλγική πλοήγηση μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ κυριολεκτικές τεχνικές σχεδιασμού της δεκαετίας του ’90. Για παράδειγμα τα pixelated εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας ή τα φωτεινά χρωματικά μπλοκ του μενού. Τα δύο αυτά στυλ βασίζονται στη μνήμη της αίσθησης.

Η ενσωμάτωση λοιπόν του παρελθόντος στο παρόν εκφράζει τη νοσταλγία. Σε γενικές γραμμές, η νοσταλγία είναι πάντα χρήσιμη για να δώσει στο κοινό μια ζεστή αίσθηση, ειδικά όταν αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές. Όμως, η ενσωμάτωσή της στην πλοήγηση μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι προχωράμε μπροστά, παίρνοντας στοιχεία από το παρελθόν.

4. Επικαλυπτόμενο Κείμενο

Το web design είναι καιρό τώρα όμηρος του πλέγματος, όπου οι διατάξεις είναι τοποθετημένες σε τακτοποιημένους, ομοιόμορφους χώρους. Οι web designers το 2024 σπάνε τους κανόνες με το επικαλυπτόμενο και γεμάτο κείμενο.

Web design: Ποιες είναι κυρίαρχες τάσεις για το 2024

Συχνά, ο ιστότοπος διατηρεί συνολικά μια γυαλισμένη αισθητική και μόνο ορισμένα κείμενα επικεφαλίδων επικαλύπτονται, δημιουργώντας ένα ελαφρύ αποτέλεσμα. Η τάση αυτή τραβάει το μάτι με έναν στυλιζαρισμένο τίτλο που θυμίζει τα γράμματα των εξωφύλλων περιοδικών. Δημιουργούνται ενδιαφέρουσες γεωμετρίες και σπάει η ομοιομορφία, χωρίς να επιτρέπει σε ολόκληρη τη σελίδα να βυθιστεί σε πειραματικό χάος.

5. Typographic Layouts

Ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματα του web design είναι η ικανότητά του όπου κείμενο, εικόνες, βίντεο, μπορούν να υπάρχουν στην ίδια σύνθεση. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί web designers του 2024 εγκαταλείπουν αυτή την τεχνική και στρέφονται σε μεγάλες κειμενικές διατάξεις.

Οι έντονες γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται ως πρωταρχικά στοιχεία στα σχέδια, αιχμαλωτίζοντας γρήγορα την προσοχή του θεατή. Τα typographic layouts, υποστηρίζουν τον αποτελεσματικό μινιμαλισμό, αφού ένα τέτοιο σχεδιαστικό είναι πάντα κομψό και διαχρονικό.
Οι ιστότοποι που έχουν σχεδιαστεί με βάση την τεχνική αυτή έχουν κάτι να πουν και δεν σπαταλούν τον χρόνο του επισκέπτη. Επίσης το minimal design μπορεί να εμπλουτιστεί με animation δίνοντας δυναμική στο κείμενο που αναγράφεται.

Οι τάσεις του web design για το 2024 είναι μια πολυποίκιλη ομάδα, που αντανακλά πολλές ταυτόχρονες παρορμήσεις. Κάθε μία από τις παραπάνω τάσεις διευρύνουν τα όρια της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργώντας στιγμές έκπληξης και θαυμασμού. Προσφέρουν στους επισκέπτες καλλιτεχνικές εμπειρίες και αξέχαστες αλληλεπιδράσεις.

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.