Απάτες… Παντού απάτες… Οι “μαύρες” μέρες που ζει η Ελλάδα και όλος ο πλανήτης λόγω κορωνοϊού, φαίνεται πως δεν πτοούν τους απατεώνες. Αυτοί, δρουν online και συνεχίζουν απτόητοι τις προσπάθειες εξαπάτησης των καταναλωτών.

Είναι γεγονός πως η ελευθερία του διαδικτύου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ανωνυμίας, είναι ένα πρόσφορο περιβάλλον για κάθε λογής απάτη και χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους. Ζούμε πλέον στην εποχή που έχουμε κατακλυστεί από “ειδικούς”, “από καθηγητές”, από εταιρείες “μαϊμού” και από οτιδήποτε ονειρευόταν να γίνει όταν…μεγαλώσει ο οποιοσδήποτε.

Αυτή τη φορά, παράλληλα με πολλές ακόμα περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, στο στόχαστρο των επιτήδειων είναι και έλληνες ιδιοκτήτες ιστοσελίδων οι οποίοι προσεγγίζονται από τους απατεώνες μέσω παράνομης αλληλογραφίας (spam).

Η τακτική τους και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι λίγο πολύ η ίδια. Οι απατεώνες ως “καλοί Σαμαρείτες” του διαδικτύου, χωρίς φυσικά κανείς να έχει ζητήσει τη βοήθεια τους ή τη γνώμη τους, επικοινωνούν με έλληνες ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και αυτοσυστήνονται ως “expert” κάποιας ειδικότητας που έχει να κάνει με το web. Ο λόγος επικοινωνίας είναι πάντοτε ο ίδιος: Κάποιο δήθεν σημαντικό πρόβλημα που έχουν ήδη (και δεν το ξέρουν) ή πρόκειται σύντομα να αντιμετωπίσουν ως κάτοχοι ιστοσελίδων, και πρέπει να επιλυθεί άμεσα προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες και τη “ζημιά”.

Το σχέδιο των απατεώνων είναι αρχικά να προκαλέσουν ανησυχία και να τρομοκρατήσουν τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων, δημιουργώντας τους αμφιβολία για την παρουσία της δραστηριότητας τους στο διαδίκτυο η οποία δήθεν “κινδυνεύει”, και στη συνέχεια ως “από μηχανής θεοί” να αυτοπροταθούν άμεσα ή έμμεσα ως οι κατάλληλοι για τη λύση του προβλήματος, με… το αζημίωτο φυσικά! Οι απατεώνες προκειμένου να γίνουν όσο πιο πιστευτοί μπορούν, προσπαθούν να δώσουν “επιστημονικό” ύφος στην επικοινωνία τους, ώστε με μια πρώτη ανάγνωση να φαίνεται πως είναι πράγματι γνώστες και πως ευσταθεί το περιεχόμενο του email. Ένα έμπειρο μάτι όμως, μπορεί να καταλάβει άμεσα περί τίνος πρόκειται.

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων που λαμβάνουν τέτοια ή παρόμοια μηνύματα για να προστατευτούν;

Αρχικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Κανείς δεν πρόκειται να σας κοροϊδέψει ή να σας κλέψει χρήματα αν εσείς δεν το επιτρέψετε. Και αυτό ισχύει για όλες τις απάτες. Οπότε το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να μην είστε ευκολόπιστοι και να μην πιστεύετε οποιονδήποτε άγνωστο επικοινωνεί μαζί σας. Το καλύτερο σαφώς είναι να μην απαντάτε καν σε τέτοια μηνύματα. Αν όμως έχετε την περιέργεια του τι ακριβώς συμβαίνει και θέλετε οι ίδιοι να διαπιστώσετε πως πρόκειται για απάτη, πάρτε μια ιδέα από τις δύο πρόσφατες περιπτώσεις απάτης που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μέσω ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι απάτες άλλωστε είναι πολλές και το μόνο που αλλάζει είναι η έμπνευση των “απατεώνων”, η οποία αποδεικνύεται αστείρευτη:

Απάτη Νο.1

Το σκορ του ******.gr είναι μόλις **%. Θέλετε να μάθετε πώς βελτιώνεται ;

Αγαπητέ Κύριε/α,

Ονομάζομαι ———————- και εργάζομαι ως software developer στην __________. Η εταιρεία μας παρέχει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, οι οποίες κυμαίνονται από τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μιας σύγχρονης Ιστοσελίδας, με έμφαση στην προβολή σε κινητές συσκευές [mobile-first design], εώς τον συνολικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους. Διαθέτοντας μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οργάνωση. Καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό, έχουμε βοηθήσει δεκάδες επιχειρήσεις να πετύχουν μια άρτια ψηφιακή παρουσία στο Διαδίκτυο.

Σας στέλνω το email αυτό, προκειμένου να σας ενημερώσω πως διενεργήσαμε έναν δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο στο website σας [*******.gr]. Επισυναπτόμενο θα βρείτε το customized report που ετοιμάσαμε σχετικά. Συγκεκριμένα, όπως θα δείτε και στα σχετικό αρχείο. Σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήγαμε με το ******, το πλέον προηγμένο εργαλείο search engine marketing and optimization. Υπάρχουν αρκετές ατέλειες και σημεία τα οποία επιδέχονται βελτίωσης, ώστε να ανέλθει η κατάταξη του site στα αποτελέσματα της Google. Το εργαλείο εμφανίζει ένα μέτριο συνολικό σκορ αξιολόγησης και μεγάλο συνολικό αριθμό από errors και warnings [*** και σχεδόν *** αντίστοιχα, σε ένα σύνολο *** διαφορετικών URLs, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το σχετικό αρχείο], τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το πως ταξινομεί και ευρετηριάζει η Google την ιστοσελίδα σας. Ως συνέπεια, το website δεν εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα της Google για διάφορους όρους αναζήτησης. Γεγονός που οδηγεί σε δεδομένη πτώση της επισκεψιμότητάς του.

Επιπρόσθετα,

Μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως το design της σελίδας είναι σχετικά απλοϊκό και βασίζεται σε ένα έτοιμο template, μιας και έχει αναπτυχθεί στο περιβάλλον του ****. Αυτό σημαίνει πως είναι από δύσκολο έως αδύνατο να προστεθούν custom features σε αυτό, τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση και το design, όσο και σε λειτουργικά στοιχεία, τα οποία κρίνονται ως στοιχεία εξαιρετικής προστιθέμενης αξίας για το online presence μιας επιχείρησης. Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση και τις παρατηρήσεις μας στο website σας είναι πως η ποιότητα και η εμφάνισή του είναι αναντίστοιχη με την υψηλή ποιότητα της επιχείρησής σας.

Θα σας παρακαλούσα να μελετήσετε προσεκτικά τόσο το επισυναπτόμενο report, όσο και την συνοδευτική αυτή ανάλυση και να επικοινωνήσετε μαζί μας, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε, με αναλυτικότερο τρόπο, τα βήματα τα οποία θα σας βοηθήσουμε να κάνατε για να βελτιστοποιήσετε την ψηφιακή σας παρουσία.

Με εκτίμηση,

Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε αν λάβετε ένα τέτοιο email είναι αν μια σοβαρή εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, θα χρησιμοποιούσε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας, προκειμένου να “αλιεύσει” πελατεία. Αν αυτό από μόνο του δεν σας πείθει, αναζητήστε στο διαδίκτυο τους παράγοντες κατάταξης μιας ιστοσελίδας στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Τότε θα διαπιστώσετε πως η κατάσταση ενός site, δεν είναι παρά μόνο το ένα από τα εκατοντάδες κριτήρια που χρειάζεται να συνυπάρχουν για να ταξινομηθεί ψηλά μια ιστοσελίδα. Ουσιαστικά, είναι σαν κάποιος να ισχυρίζεται πως θα μαγειρέψει μουσακά, έχοντας από υλικά μόνο αλατοπίπερο!

Αν ούτε αυτό δεν σας αρκεί, μπορείτε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις που γρήγορα θα σας αποκαλύψουν ότι πρόκειται για μια από τις απάτες. Π.χ. στη συγκεκριμένη από τις απάτες, οι απατεώνες δηλώνουν εμμέσως SEO expert που μπορούν με τις ενέργειες τους να εμφανίζουν ένα website “ψηλά στα αποτελέσματα της Google”.

Αυτό είναι πράγματι μια εξαιρετική τεχνική και απαιτεί πραγματική γνώση για να συμβεί. Οπότε σαφώς για να μπορεί κάποιος να το κάνει στο δικό σας website, πρέπει τουλάχιστον να το έχει κάνει πρώτα στο δικό του, καθώς σε κάποια website από τις “δεκάδες επιχειρήσεις” που έχουν βοηθήσει. Ρωτήστε λοιπόν αν ισχύει κάτι τέτοιο και από τις απαντήσεις που θα λάβετε ή δε θα λάβετε, θα πειστείτε…

Απάτη Νο.2

Το όνομα τομέα σας

Αγαπητέ Κύριε / Κυρία,

Έχουμε λάβει αίτηση για την καταχώρηση του ιστοτόπου www._______.com Το σύστημά μας δείχνει ότι είστε ο κάτοχος του www._______.gr. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές μελλοντικές συνέπειες για εσάς.

Επομένως, έχουμε την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε μαζί σας, προκειμένου να σας προσφέρουμε το πρώτο δικαίωμα καταχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα απορρίψουμε την αίτηση του τρίτου μέρους και του ιστοτόπου:

     www.________.com

Μετά από συμφωνία θα συνδέσουμε αυτόν τον ιστότοπο με:

    www._________.gr

Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε την πρώτη επιλογή στο όνομα τομέα, προκειμένου να αποφύγετε πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

Συνήθως έχουμε την υποχρέωση να καταχωρούμε το όνομα τομέα και να το προστατεύουμε για μία  περίοδο 10 ετών. Η ετήσια τιμή για την επέκταση .COM είναι € 19.95 ανά έτος. Αυτό σημαίνει μια εφάπαξ πληρωμή των € 199.50. Όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση, όλη η κίνηση στο διαδίκτυο που πηγαίνει στην επέκταση .COM, θα συνδεθεί αυτόματα με την τρέχουσα επέκταση και τον ιστότοπό σας. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει το πολύ 24 ώρες. Αυτό το όνομα τομέα θα αποκτήσει τότε παγκόσμια εμβέλεια. Το τρίτο μέρος θα απορριφθεί και δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα τομέα σας.

Σημαντικές πληροφορίες:

– Θα λάβετε ένα εφάπαξ τιμολόγιο των € 199.50, χωρίς Φ.Π.Α., για περίοδο 10 ετών.

– Αυτή η σύμβαση μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή μετά την πρώτη περίοδο του ενός έτους. Το ποσό που καταβλήθηκε για τον υπόλοιπο αριθμό ετών θα επιστραφεί στο λογαριασμό σας.

Εάν συμφωνείτε με την προσφορά μας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη συμφωνία σας. Απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 48 ωρών από την παραλαβή αυτού του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αναφέροντας το όνομα, τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό μητρώου Φ.Π.Α. σε αυτή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το τρίτο μέρος θα απορριφθεί στη συνέχεια από εμάς και έπειτα θα ολοκληρώσουμε τη σύνδεση. Την ίδια μέρα θα λάβετε μια επιβεβαίωση και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Αυτή θεωρητικά είναι πιο απλή μορφή από τις απάτες, γιατί από τη στιγμή που είστε κάτοχος ενός domain με κατάληξη .gr σημαίνει ότι δεν σας ενδιέφερε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα του ίδιου domain με κατάληξη .com. Όμως ακόμα κι αν δεν το είχατε σκεφτεί πριν και το θέλετε τώρα, ρωτήστε τον καταχωρητή σας για το κόστος και θα διαπιστώσετε ότι η ετήσια τιμή για την κατοχύρωση, είναι ακριβώς η μισή από αυτή που σας ζητούν οι απατεώνες, και μάλιστα χωρίς υποχρέωση προπληρωμής για 10 έτη!

Προσοχή λοιπόν στις απάτες!

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.