Πόσο απαραίτητο είναι για τις επιχειρήσεις;

Είναι αλήθεια πως διανύουμε μια «ψηφιακή εποχή» και το digital marketing είναι πλέον μονόδρομος για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, αφού μπορεί να βοηθήσει επιχειρήσεις κάθε μορφής να βρουν το δρόμο τους στην αγορά, να μεγαλώσουν το μερίδιο τους και να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους χωρίς γεωγραφικό ή οποιοδήποτε άλλο περιορισμό, ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας και στόχων.

Σε ετήσια βάση, το budget που δαπανούν οι επιχειρήσεις για την παρουσία τους στο διαδίκτυο, αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο και όπως φαίνεται αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει αφού οι δυνατότητες που υπάρχουν online φαίνεται πως δεν έχουν όρια.

Αρκεί όμως το digital marketing για να πάει καλά μια επιχείρηση;  

Σύμφωνα με τον CEO & Founder της VNG Digital Group, Mιχάλη Πετιχάκη, «Το Digital Marketing είναι το εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση στην επιτυχία, αρκεί να συνδυαστεί με ένα μίγμα υπηρεσιών παραδοσιακού μάρκετινγκ.

Η κάθε εταιρεία είναι διαφορετική από μια άλλη, ακόμα κι αν έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασιών. Το ίδιο διαφορετική πρέπει να είναι και η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει μια επιχείρηση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Καμιά υπηρεσία digital marketing δεν μπορεί να αποδώσει αν πρωτίστως δε σχεδιαστεί ένα στρατηγικό πλάνο που θα βασίζεται στις ιδιαιτερότητες της αγοράς και της επιχείρησης.

Ακόμα όμως κι αν υπάρχει στρατηγική, οι υπηρεσίες digital marketing δεν θα μπορέσουν να αποφέρουν τα μέγιστα αν πριν από όλα δεν έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή εικόνα για το brand. Μια εικόνα που θα αναδεικνύει τα δυνατά σημεία του brand, θα το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, θα στηρίξει αποτελεσματικά το «μύθο» του και κερδίσει τον καταναλωτή. Τι χρειάζεται για να σχεδιαστεί μια ισχυρή εικόνα; «Ματιά» και άποψη. Και αυτά όσο απλά κι αν ακούγονται είναι τα στοιχεία που λείπουν από την εικόνα των περισσότερων brand.

“Όταν όλοι έβλεπαν ένα καλάθι για φρούτα, κάποιος ανακάλυψε το μπάσκετ”

Όταν για παράδειγμα οι περισσότεροι μιλούν για μια κατασκευή ιστοσελίδας, πιστεύουν πως είναι μια τεχνική δουλειά, ενός web designer, ενός developer, ενός coder. Όμως αυτή η προσέγγιση θυμίζει την παλιά διαφήμιση όπου όταν όλοι έβλεπαν ένα καλάθι για φρούτα, κάποιος ανακάλυψε το μπάσκετ. Απλά γιατί οι προαναφερόμενοι είναι απαραίτητοι μεν για να βγει το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχουν ούτε τη «ματιά», ούτε και την άποψη που χρειάζεται, οπότε το τεχνικό αποτέλεσμα στην ουσία θα είναι «άψυχο», αν δεν υπάρξει επιμέλεια από marketeer, copywriter, content creator και φυσικά digital marketeer για να εφαρμoστούν οι προδιαγραφές του digital marketing.

Στην εταιρεία μας δεχόμαστε καθημερινά επικοινωνίες με πολλές επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργασία με νέα εταιρεία digital marketing, λόγω του ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρείες που έχουν συνεργαστεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός που περιγράφω παραπάνω, στο ότι δηλαδή το digital marketing δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν υπάρξει συνδυασμός και «μίξη» υπηρεσιών με το παραδοσιακό μάρκετινγκ. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να το προσφέρει ένα απλό digital agency. Χρειάζεται ένα επιτελείο με περισσότερες από 16 διαφορετικές ειδικότητες για να υπάρξει ένα πλήρες αποτέλεσμα. Αυτό είναι λογικό οι περισσότεροι επιχειρηματίες να μην το γνωρίζουν και έτσι οι εμπειρίες που αποκομίζουν από το digital marketing δεν είναι πάντα θετικές.

Από μόνο του δεν αρκεί

Συμπερασματικά, το digital marketing είναι το εργαλείο που μπορεί να απογειώσει κάθε δραστηριότητα, αν συνδυαστεί και με άλλα απαραίτητα στοιχεία.»

H διαφοροποίηση της VNG Digital Group είναι πως πρόκειται για μια διαφημιστική εταιρεία που αξιοποιεί τη δυναμική του digital marketing για να φέρει κοντά τους καταναλωτές με τα brand, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα συστατικά του παραδοσιακού μάρκετινγκ. Γι αυτό, αναλαμβάνει έργα ολοκληρωμένης στρατηγικής & επικοινωνίας και δεν παρέχει μεμονωμένες υπηρεσίες, όπως συνηθίζεται στην αγορά του digital.